Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Régi iparterület talajtakarása füvesítés helyett mivel?

Pázsit, gyep kategória


Dátum: 2016-02-14 18:30:27
Kérdező: Melinda
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Egy régi nagy ipar területet béreltünk ki, ahol egy rendezvényparkot fogunk kialakítani. Ennek nagyrészét, körülbelül 3-4 hektárnyi területet szerettünk volna füvesíteni. Kiderült azonban, hogy a területet nagyrészt köves, kavicsos földdel töltötték fel, a talajcserére viszont jelenleg nincs kapacitásunk. Olvastam hogy a lóhere telepítése a füvesítés egyik alternatívája lehet, hiszen elég igénytelen, jól bírja a taposást, viszont azt is írták, hogy virágzásakor nagyon vonzza a méheket, így a látogatóink számára ez veszélyes is lehet. A kérdésem az lenne, hogy mikor és hányszor virágzik évente a lóhere, tényleg jól bírja-e a taposást, illetve van-e jobb ötlete valakinek a füvesítés helyett mit érdemes talaj takaróként alkalmazni, ami bírja ezt a durva talajt és nagy területen jól néz ki?
Válasz:
Kedves Melinda!

A kérdést a talaj összetétele dönti el, látni kellene, hogy mennyi a föld és mennyi benne a törmelék, kavics. Mind a fűnek, mind más növénynek talajra van szüksége, valamennyi lazító egyéb anyag előfordulhat benne, az arányok döntenek el mindent. Bármit is vetnének bele, előtte a területet fel kell lazítani 15-20 cm mélységben, ha nagyon köves, megakadályozza azt a munkát. Vetés után rendszeres gondozást, öntözést igényel, és megerősödés után azt is nyírni kell. Az oldalhajtásain hozza a virágokat, azok takarják a talajt, folyamatosan virágzik, kivéve, ha nyírják. A taposási ellenállás az igénybevétel mértékétől függ: hetente több alkalommal használva nem jobb, mint a gyep.
A talajtakarásra tervezett bármilyen virágzó növény vagy keverék sajnos a méh problémát felveti, emiatt nem ajánlom.
Érdemes lenne kertészeti szakemberrel konzultálni a helyszínen, több ajánlat tevővel folytatott konzultáció után reálisan tudnak dönteni a kivitelezési megoldásról.
Üdvözlettel: Növénydoktor

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu