Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Műanyag gyeprács, fa és zöldterület

Pázsit, gyep kategória


Dátum: 2014-08-16 19:45:10
Kérdező: Tóth Tamara
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Kedves Fórumozók!

Két kérdésem van:

1.) Fához milyen közel tehetek le műanyag gyeprácsot? Viszonylag pici a fa, vékony a törzse, nincs két méter magas. A fajtáját sajnos nem ismerem, de állítólag nem nő nagyobbra. Nem akarom, hogy baja legyen a lerakástól, de azt sem, hogy feltörje a gyeprácsot. Azt a részt, ahol a fa van, feltétlenül meg kell erősítenem, ugyanis gépkocsival hajtok át rajta mindennap.
2.) A műanyag gyeprács elhelyezése mennyivel csökkenti a zöldterületet? Úgy tudom, hogy valamennyivel igen, hiszen a fű és a talaj mellett van "köztes anyag", ami elvileg nem számít zöldnek.

Válaszukat előre is köszönöm!
Válasz:
A fa lehet, hogy nem nagyon magasra, de a törzse vastagodni fog, ezt kell figyelembe venni a gyeprács elhelyezésével. A jelenlegi törzs szélétől legalább 10 cm-re helyezze a gyeprács szélét. A rácsban csak akkor nő majd a fű, ha alatta is föld és a rács hézagaiban is föld lesz, amibe a fűmagot veti. A zöld színű gyeprács - fű nélkül is - kellemes színt biztosít, sokkal jobban belesimul a kert környezetébe, mint a kő vagy beton behajtó csík. Nem csak a fa körül javaslom a lefektetését, hanem a kocsi behajtási vonalában végig.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu