Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Fügefám új hajtásain fehér, körbefutó, a levelek fonákján pedig ugyancsak fehér szövedéket találtam...

Talaj, trágya, öntözés kategória


Dátum: 2012-07-23 00:00:00
Kérdező:
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
A birtokomban levő irodalomból nem tudtam beazonosítani azt a kártevőt, amit budapesti kiskertemben tegnap találtam.

A fügefa új, gyenge hajtásain kb. 3 cm hosszúságban fehér, körbefutó, a levelek fonákján pedig ugyancsak fehér szövedéket találtam, és mintha bábok lennének benne. Azután átnéztem a többi növényt is és legnagyobb megdöbbenésemre megtaláltam a kártevőt a kajszifán, a cseresznyén, őszibarackfán, a szőlőn és még a babarózsacserjén is. Mindenütt a leveleket és a gyenge vesszőket támadta meg. A leveleken rágásnyom is van. Ma pedig már pici fehéres-szürkés színű lepkét találtam, ami, ha közelítem a kezem, nem repüléssel, hanem ugrásszerűen menekül. Kb. 3-4 mm hosszúságú, szárnyas élőlény.

Zolone permetőszerrel gondolom a védekezést, de a hosszú várakozási idő miatt bajban vagyok a paprika, paradicsom érése miatt...
Válasz:
Az eredeti kérdező 2012-es kártevője az amerikai lepkekabóca (apró lepkeszerű rovar, ami ugrik ), de nem az rágta a növényt, hanem egy általa nem észrevett hernyó vagy bogár.
Tehát az Ön hernyója nem azonos azzal. Ha még fiatal, kis méretű növényről van szó, a tüllel való befedés is megfelelő módszer a hernyók távol tartására. De ne feledje, hogy a lepke a petéit ha lerakja a levelekre, csak pár nap múlva bújnak elő a kis méretű hernyók. Amennyiben a lerakott petékkel borítja be a bokrot, a bevonat alatt a kikelő lárvák akadály nélkül tudnak táplálkozni, károsítani. Ezért a beborítás előtt rovarölő szerrel permetezze le a fügét a következő felsoroltak közül bármelyikkel: Decis, Karate, Cyperkill, Mospilan.
Minél fiatalabb (kisebb) állapotában permetezi le a hernyókat, annál hatékonyabb az alkalmazott szer ölő hatása.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu