Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

férgek

Minden más kategória


Dátum: 2014-10-19 16:59:43
Kérdező: Katalin Árendás
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
A mellékelt képen látható férgek lepték el egy helység mennyezetét.Kérem ,amennyiben lehetséges szíveskedjen megírni,hogy mi lehet ez és mivel irtható.
Köszönettel
Csatolt képek:
  
Válasz:
Körülbelül mekkorák a lárvák cm-ben vagy mm-ben? Korábbi hetekben nem repkedtek lepkék az adott helységben? Mit tárolnak a helyiségben?

Valószínű herlakin katicabogarak lehetnek az előszobában, azokra jellemző, hogy ősszel az épületekre és azokba telepednek nagy számban. A lárvák nincsenek velük kapcsolatban.
A falakon mászó lárvák, amennyire a kép alapján megállapítható, valamilyen tárolt élelmiszert károsító molykártevő (pl. aszalványmoly, lisztmoly stb) hernyói. Ezek a molyok a nyitott ablakon is fényre berepülnek este a nyitott ablakon, és a kamrában, konyhában tárolt gabonafélékből készült anyagokba rakja petéit, (liszt, műzli, száraz sütemények, száraztészta, magok stb), azokat fogyasztják miközben növekednek, gyakran kirágják magukat a zacskókból és szétmásznak. A Javaslom, hogy tételesen vizsgálja át a tárolt száraz élelmiszereket, magokat, megőrölt pirospaprikákat is, ahol tárolják. Az a tapasztalatom, hogy fertőzötten is lehet vásárolni a felsorolt élelmiszereket az élelmiszer boltokból, vagy a boltban vagy előtte az áru tárolása, elosztása során fertőződnek meg. Ezt megelőzendő az újonnan megvásárolt árut érdemes mélyhűtőbe helyezni 24 órás kezelésre. A raktári kártevők nem bírják ki az erős hideget, ott elpusztulnak. Télen, amikor tartósan fagypont alatti a nappali hőmérséklet is, a kamra teljes tartalmát célszerű 1-2 napra hideg (fagy) kezelésre kihelyezni.
A falon mászó lárvákat csak háztartási felhasználásra forgalmazott rovarölő szeres spray-vel tudja elpusztítani egyesével, bár nem tudom, hogy nem hagynak-e azok foltot a falon. Mindenképpen ártalmatlanítani szükséges, vagy összegyűjteni, mert félrehúzódnak, bebábozódnak, és hamarosan megjelenik a molylepkék újabb nemzedéke, és újabb fertőzést és kárt okoznak.

Örülnék, ha az eredményről tájékoztatna!

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu