Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Babérfa - mi a baja??

Dísznövény kategória


Dátum: 2014-02-19 19:05:24
Kérdező: Takács Eszter
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Köszöntök Mindenkit!
Szeretnék segítséget kérni, minél előbb! Van egy 5 éves babérfám, eddig nem volt gondom vele, most viszont furcsa tüneteket produkál. Úgy mond lóg a füle, farka, vagy is lekonyultak a levelei, és elkezdtek foltosak lenni. Hideg, de napos helyen helyen, elvileg nincs túlöntözve, sőt ha vizet öntöttem alá, hamar felszívta. Sajnálnám ha kipusztulna, mert szép kis formás kicsike fa lett belőle az évek során.
Ebben kérnék segítséget, hátha valaki tudja mi az ami nem tetszik az idén télen neki. Igaz amikor elkezdett konyulni, átvittem egy melegebb helyre, de ott sem változott a helyzet. Ezek után jelentek meg ezek a barnaságok a leveleken, amelyek idővel le is hullanak. Ezek a foltok belesimulnak a levélbe, tehát nincsenek kidudorodva.
Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget.
Üdvözlettel: Eszter
Csatolt képek:
   
Válasz:
Kedves Tibor!
A babér (Laurus nobilis) nem kíván savanyú talajt, átlagos pH 7-es talajban is megél, ami fontos, hogy vízáteresztő legyen. A növényének hajtásai, ágai elhaltak, ha jól értettem a leírásában. Ilyen esetben, csak a beteg ágak visszametszése marad egyetlen megoldásnak. Ha a növénye több tő összeültetéséből áll, újabban így árusítják, akkor ajánlom, hogy vegye ki az edényből a töveket, és keresse meg a károsodott egyedet, azt távolítsa el gyökerével együtt, és a többit ültesse el új, még nem használt talajba. Átültetés előtt vizsgálja meg valamennyi gyökérzetét, épek-e, károsodottak-e. Ha talál "másképp kinéző" gyökérrészeket, vágja le, dobja ki. Valószínű, hogy túl szeretgette növényét, még az is lehet, hogy a tápoldatot töménysége nem volt megfelelő. De talajban élő kórokozó, kártevő is okozhatta a tő gyengülését, pusztulását. A babér természetes helyén nem részesül különleges gondozásban, és szépen megél. Elsősorban elegendő vizet kíván, ha meleg, napos helyen van, de ne álljon vízben a cserepe. Ha később visszatérne a probléma, a károsodott hajtásáról és a teljes lombról is küldjön képet, és fontos még a növény elhelyezési körülményének leírása is.
Üdvözlettel: Növénydoktor

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu