Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Bougainvilleám roskadozik a tetűktől. Hogyan tudok megszabadulni tőlük?

Dísznövény kategória


Dátum: 2009-07-13 16:11:33
Kérdező: Guhnné Czeglédi Tünde
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Bougainvilleám roskadozik a tetűtől és valami fehér, röpködő rovartól. Hogyan tudok megszabadulni tőlük?
Válasz:
Bármely növényen károsító levéltetű ellen azonos rovarölő szerek hatásosak. A következőkben felsorolt, ajánlott szerek csak szabadban alkalmazhatók: Actara, Chess, Sherpa, Zolone. A levéltetűtelepek kifejlődésének minél korábbi stádiumában kezeli a növényt, a szerek levéltetvekre gyakorolt hatása annál eredményesebb.

A kérdésében jelzett apró, fehér, repkedő rovarok valószínűleg az üvegházakban élő és onnan a szabadba kihelyezett növényeken tovább károsító üvegházi molytetvek (másnéven liszteskék) lehetnek. Ezek az apró, lepke kinézetű állatok a levelek hátsó oldalán élnek, ott alkotnak telepeket, ezért ellenük a levelek fonáki oldalát is permetezni kell a kontakt hatású rovarölő szerek (Sherpa) alkalmazásakor.

A levéltetvek elleni előbbiekben javasolt szerek közül a Zolone kivételével a többiek mind hatásosak a molytetvek ellen. Kiirtásukhoz 3-4 naponta és 4-5 alkalommal indokolt a permetezés, tekintettel arra, hogy bizonyos fejlődési alakjuk ellen a rovarölő szerek nem hatnak. Mind a levéltetvek, mind a molytetvek számos növényt megfertőznek, ezért permetezéskor a szomszédos növényeket is érdemes kezelni megelőzési céllal.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu