Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Borókánkon mintha a tujáknál szokásos nyári barnulás állandósulna...

Dísznövény kategória


Dátum: 2004-07-02 20:48:08
Kérdező: Tasnádi Róbert
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
A kertben áll egy borókabokor, 6 éve vettük, most kb. 1 m magas, kissé hosszított gömb. Nagyjából 1 éve elszomorítóan baja van, mintha a tujáknál szokásos nyári barnulás állandósulna nála. A közepe kiritkult, fölkopaszodott, ezáltal eredeti szép formája ellaposodott, a szélső hajtások végein azonban nagy, haragoszöld pamacsokkal hajt. E hajtások tengelyén található tűlevelek is elbarnultak azonban. A barnuló hajtások az alsóbb régióban sok esetben fokozatosan keverednek világoszöld illetve sárgás tűlevelekkel. Nem tudom eldönteni, hogy ezek a barnuló hajtásrészek éppen fokozatos tönkremenés állapotában vannak-e, vagy esetleg gyógyulófélben vannak, s a barnult "száraz" levelek elvesztése után esetleg visszazöldülhetnek.

Nálunk, Dunakeszin a talaj nagyon homokos, laza. A bokor tövéhez A-földet és fenyőzúzalékot öntöttünk többször is. A ház szélvédett észak-keleti beszögellésében csak reggel kap direkt napfényt, délelőtt tízig legföljebb szórt fényben áll. Három éve a gyökerénél a talajt csatornázás miatt meg kellett bolygatnunk.
Válasz:
A borókabokorról leírt jelenség nem ritka, a törzséhez közeli és az oldalágak alsó részén a levelek gyakran száradnak. Ennek oka lehet élettani is, de lehet károsító szervezet. A leírása alapján ez nem állapítható meg egyértelműen. A növény igényének kielégítéséhez kellene tudni, hogy az Ön borókája a közönséges boróka-e (Juniperus communis) vagy más borókafaj, ugyanis ezek igénye eltérő. A közönséges boróka hazánkban őshonos, futóhomokos területeken megél, elég igénytelen növény, bírja a meleget, napot, hideget. Ha intenzíven neveli, lombja gyorsabban nő, lazább lesz, eredeti, fajra jellemző kompakt formáját elveszti. A téli hóesések idején érdemes a lombját a tujákhoz hasonlóan összekötözni, hogy a hó súlya ne nyomja szét az ágait.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu