Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

A kertből behozott viaszvirágomon apró, narancssárga telepeket fedeztem fel...

Dísznövény kategória


Dátum: 2007-07-10 00:59:37
Kérdező: Koch Róbert
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Néhány hete hoztam be a kertből a viaszvirágomat, és ma este fedeztem fel rajta ezeknek az apró (kb. 1 mm), élénk narancssárga izéknek a telepeit. (Elnézést, nem tudom, hogy bogár-e vagy rovar, minek minősülnek.) Nyáron nem láttam kártevőket rajta. Gyógyszertári sebbenzinbe mártogatott fültisztítóval leszedegettem róla őket. A kérdésem az lenne, hogy ezek mik, hogy kerültek rá, és hogyan (milyen közelségben) jelenthetnek veszélyt a többi virágra. Úgy értem, néhány cm-re vagy akár méterekre is eljutnak? Mászni láttam őket, repülni nem. A kertben csak egy körtefa volt viszonylag közel, semmi más növény, a házfalra szerelt tartóban töltötte a nyarat.

A lakásban kb. 1 méterre tőle van egy tő szőlőlevelű begónia, azon nem láttam ilyeneket. A benzin nem árt a növénynek? Nemcsak fiatal hajtások végeit, de jó néhány levél fonákját is ellepték. És volt néhány levél, aminek a felületén fehéres-szürkés, faforgács-állagú (de nagyon apró) valami volt, ezt szintén letörölgettem a benzinnel. Elnézést, ennél élesebb képet nem sikerült készítenem.
Válasz:
A leírás és a küldött kép alapján a valamit nem lehet meghatározni, ezért csak általánosságban tudok válaszolni. Ha a rovar csak mászik, akkor is átkerülhet a szomszédos, közelében lévő másikra: részben ápolás során kézzel, eszközökkel stb., valamint a lakásban a légáramlással (huzattal). Tehát a kezelést azokra is terjesze ki. A benzin biztosan károsítja a növényeket, nem ajánlom. Szappanos oldat a puha testű állatoknál hatásos, azt javaslom a benzin helyett.
Próbálja meg Actara rovarölő szerrel lepermetezni és beöntözni: számos kártevő ellen hatásos, felszívódó szer, így a rejtett helyen élő állatokhoz is eljut a növényben, ezért hatékony. A kezelést 7-8 nap múlva ismételje meg.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu