Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Kancsókám levélfonákján és szárán apró, kb. 1 mm átmérőjű kerek foltok vannak

Dísznövény kategória


Dátum: 2003-04-01 08:42:12
Kérdező: Rita
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Kancsókám levélfonákján és szárán apró, kb. 1 mm átmérőjű kerek foltok vannak, amelyekből ragacsos növénynedv gyöngyözik ki, helyenként átlátszó marad, helyenként befeketedik. Szabad szemmel semmilyen kártevőt nem sikerült fefedeznem rajta, a szobában néha látok vékony, 2-3 mm hosszú szúnyog-szerű fekete állatkákat repkedni (ez a tripsz?), kettőt megtaláltam a növénynedvbe ragadva, ennek ellenére egyik másik növényemen sem jelennek meg ezek a tünetek. (Sok orchideám van, gondolom azokat is meg kellene támadnia.) Friss levél kibomlásakor a tünetek szinte azonnal megjelennek.
Másik gondom vele, hogy nem növeszt kancsókat. Kb. egy éve vettem nagyon rossz, láthatóan halódó állapotban egy másikkal együtt, amin még volt egy kancsó. Azóta mindketten rendbejöttek, a másik sorban növeszti a kancsókat is, de ez nem. (Külön lakásban nevelődnek.) Kb. egy hónapja azt a tanácsot kaptam, hogy karózzam föl, ezt meg is tettem, de egyelőre nincs semmi változás. A növény déli fekvésű ablak közelében van, agyaggranulátum segítségével állandó magas páratartalmon.
Válasz:
A növény levelein azok a pici foltok a növény levelein szabályosan helyezkednek el, ezért nem lehet sem kártevő, sem betegség foltja. Gyakori jelenség, hogy vastag, úgynevezett bőrlevelű szobai növényeken ragadós cseppek képződnek, a növények izzadmányai, anyagcseretermékei. A virágzás azért is késik, mert a növény nagyon rossz állapotban volt, mikor magához került: meg kell erősödjön a lombjának és a gyökérzetnek is, és csak utána indul meg a virágképződés, amit magas káliumtartalmú tápoldattal siettethet.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu