Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Amarilliszeimet megtámadta a Red blotch gombabetegség, azaz a Stagnospora curtisii...

Dísznövény kategória


Dátum: 2007-12-06 23:01:29
Kérdező: simonka
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Amarilliszeimet megtámadta a Red blotch gombabetegség, azaz a Stagnospora curtisii. A beteg rétegeket leszedtem. Milyen szert javasol kezelésre, illetve megelőzésre?
Válasz:
Az amarillisz stagonospórás betegségét még hazánkban nem írták le, nem ismert, miből gondolja, hogy a növényén az található?

A virág szárán fellépő vörösbarnás elszíneződést atkák is okozhatják, a kártétel nagyon hasonló. A kórokozó gomba ellen a virághagyma melegvizes 30 perces áztatását javasolják. A hagymák áztatása Topsin M 70 WP-s oldatban is hatásos lehet a megelőzésre. Ha a már kihajtott növényen lép fel a betegség, a levelek permetezésére bármilyen réztartalmú gombaölő szert, a tiofonát hatóanyagú Topsin M 70 WP-t és a klórtalonil hatóanyagú Bravo 500-at vagy Mycostar-t lehet felhasználni.

A Stagonospora curtosii más hagymás virágfajt is megfertőzhet. Érdemes a gyanús növényt elkülöníteni a többitől, karanténba helyezni. A kémiai kezelések a virághagyma buroklevele alá húzódó gombát nehezen győzik le, ezért a hagymákat nem javaslom továbbszaporításra.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu