Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Kecskerágó-pajzstetű ellen hogyan védekezzek?

Dísznövény kategória


Dátum: 2006-06-22 19:50:06
Kérdező: Gönczi Szilvia
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Kecskerágóm pajzstetves lett. Mivel a leírásokból úgy tűnik, hogy az ellenük való védekezés nehéz harc, úgy döntöttem, hogy először kézzel leszedek minden tetűt, amit tudok, utána lepermetezem. Itthon levő szereimből a Zolone, Chess, Dimilinre tippelek. Mivel nehéz hozzáférni a szárakhoz a sűrűség miatt, egy-egy ágat meg is rövidítettem.

Kérdéseim:
1. A levágott ágak miatt kell-e várnom a permetezéssel, vagy nem számít? A száron és a leveleken levő fehér csíkokat is permetezzem-e?
2. A földre hullott levelek, tetvek fertőznek-e?
3. Mik azok a fehér csíkok? Milyen szerepük van a szaporodásban? Ezeket is leszedjem-e kézzel? Ha a földre hullik, visszamegy-e?
4. Ez a pajzstetű veszélyes-e a kertemben levő egyéb növényekre? Közvetlenül mellette boróka és japán lonc van, de vannak gyümölcsfáim, fenyő, cserszömörce, ribizli.
Válasz:
A kecskerágó-pajzstetű ellen a bokor fás részeit és leveleit is kezelni kell, rovarölő szeres permetezéssel, de előtte metssze vissza a bokrot, amennyire lehetséges. A levágott részeket semmisítse meg (égesse el). A megmaradt ágakat, vesszőket kefével dörzsölje le, majd erős vízsugárral verje le.

A permetezésre elsősorban felszívódó szerek alkalmasak: a szabadforgalmú szerek közül az Actara. 2-3 alkalommal permetezze a bokrot 8-10 napos időközzel. A pajzstetű hím egyedei hosszúkásak, fehéres színűek, a nőstények szélesebbek és barnás színűek.
A lehullott, fertőzött leveleket gyűjtse össze, a már nem élő növényi részeket a kártevők elhagyják.

Tapasztalatok szerint a kecskerágón kívül más fás növényeket is megfertőzhet, ezért érdemes a szomszédos fákat, bokrokat is egyszer lepermetezni, valamint a későbbiekben figyelni.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu