Növénydoktor.hu

Sürgős védekezés szükséges a paradicsomvész betegség ellen
2017-07-27 10:12:27

A paradicsom egyik legsúlyosabb gombás eredetű betegsége a paradicsomvész, melyet a Phytophthora infestans nevű gomba okoz.A kórokozó a peronoszpórákhoz tartozik. Hasonló körülmények kedveznek felszaporodásához és járványok kialakulásához, mint például a közismert szőlőperonoszpóra esetén.

Miről ismerhető fel a betegség?

A kórokozó gomba a paradicsom valamennyi föld feletti zöld részét megfertőzi: leveleket, levélnyelet, hajtást, virágszárat, virágokat és a zöld termést is, ami ettől függetlenül beérik.

Paradicsomvész
Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna

-  A leveleken szabálytalan, hírtelen fellépő zöld, majd barnán elhaló, nagy foltok jelennek, meg, gyakran a levelek csúcsánál. Az elhalt foltok szélén zöld szegély is kifejlődhet, melyen a gomba fehéres bevonata látható. Ez a fehér, szabad szemmel is észlelhető laza bevonat a gomba szaporító képlete (sporangiumtartó gyep), melyekről a leváló szaporító sejtek szétszóródva fertőzik a növények még ép, egészséges részeit.
-  Levélnyélen, hajtáson, virágzaton, virágszáron megnyúlt, gyorsan megbarnuló foltokat és elhalást okoz.
-  A zöld bogyókat megfertőzve azokon barna, márványozott, kemény, nagy kiterjedésű, több centiméteres, szabálytalan alakú elszíneződések, foltok jelennek meg. A foltok gyakran a termés kocsánya körül alakulnak ki: ez a része a bogyónak, ahol a víz hosszú ideig fennmarad, ami a spórák csírázásának feltétele. A fertőzött zöld bogyó beérik, bepirosodik, de fogyasztásra alkalmatlan.
-  A paradicsom bokor lombjának gyors, néhány nap alatti elhalását okozhatja: a lomb úgy néz ki, mintha leforrázták volna. Innen származik a paradicsomvész elnevezés.

Paradicsomvész
Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna

A fertőzésnek, a kórokozó szaporodásának kedvező feltételek

A gomba már 12-15 °C hőmérsékletnél fertőzni képes, de számára optimális a 18-22 °C. A növény fertőzésének feltétele a nedves növényfelület, melyet elsősorban az eső, a harmat, gyakran az öntözés biztosít. Már néhány órás nedves felület elegendő a spórák csírázásához, a növény fertőzéséhez, a gomba növénybe hatolásához.

Védekezés lehetőségei

A gomba a lehullott fertőzött növényi részeken képes áttelelni, ezért ezek elszóródását meg kell előzni.
Ültetésnél - szabadföldön és hajtatáskor - biztosítani kell a növények szellős térállását, a légmozgás segíti a növényi nedvesség mielőbbi felszáradását.

Ha már megjelent a betegség, a fertőzött leveleket, hajtásokat, terméseket mielőbb távolítsuk el a tövekről, a területről. Semmisítsük meg, hiszen innen folyamatos a növény további fertőzése.

Sajnos, rezisztens paradicsomfajták még nincsenek forgalomban. A védekezés alapja a megelőző kémiai kezelés: a gomba fertőzése előtt permetezzük le a növény felületét. Ha egyenletes a permetlé bevonat, a gomba spórák nem tudnak a növénybe hatolni, a gombaölő szer ezt megakadályozza.

Paradicsomvész

Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna

Az alábbiakban – a teljesség igénye nélkül –olvashatók azok a jelenleg engedélyezett szabad forgalmú gombaölő szerek, melyek hatnak a paradicsomvészt okozó gomba ellen:

Hatóanyag Márkanév
Kontakt hatásúak  
réz Bordói lé nano, Cuproxat, Champion stb.
mankoceb Dithane M 45, Pencozeb, stb.
mankoceb+réz Kocid combi, Miltox special, stb.
metiram Polyram DF
Kombinált szerek (szisztemikus és kontakt szerek együtt)  
benalaxil+mankoceb vagy Galben M
réz Galben R
cimoxanil+ réz Curzate R, Zetanil R, stb.
dimetomorf+ mankoceb Acrobet MZ
dimetomorf+réz Forum R
metalaxilM+mankoceb Ridomil Gold MZ
metalaxilM+réz Ridomil Gold Plus
Szisztemikus szer  
azoxistrobin Amistar

A választásnál alapvető szempont legyen az alkalmazott gombaölő szer élelmezésügyi várakozási ideje, különös figyelmet érdemelnek a folyton növő és érő paradicsom fajták.

Dr. Némethy Zsuzsanna
egyetemi adjunktus
www.novenydoktor.hu

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu