Növénydoktor.hu

Védekezzünk a talajban élő lárvák ellen
2016-02-28 07:09:27

Tavaszi ásás során számos nagyméretű lárvát figyelhetünk meg az ásóval felfordított talajban.Leggyakrabban a pattanó bogarak lárvái, az úgynevezett drótférgek, valamint a cserebogarak lárvái a pajorok élnek és károsítanak a kerti növények talajaiban.

Cserebogárpajor
Cserebogár (Melolontha sp.) pajor. Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna

Mind a pattanó bogarak lárvái, mind a cserebogarak lárvái több évig, általában 2-3 évig fejlődnek ki, ezalatt rendkívűl mohón és sokat esznek, kártételük tehát tartós és jelentős. A lárvák fejlődésük során fokozatosan növekednek, a 3. éves lárvák már több centiméter méretűek. Minél idősebbek, étvágyuk annál nagyobb, károsításuk annál jelentősebb.

Pattanólárva Pattanóbogár
A pattanóbogár (Agriotes sp.) lárvája és imágója
 
A drótférgek és a pajorok a talajban élnek, télen a talaj mélyebb rétegeibe húzódnak, 50-80 cm mélyre is, és a talaj tavaszi felmelegedésével a felsőbb rétegekbe jönnek fel. Táplálkozásukat akkor kezdik meg, amikor a talajhőmérséklet eléri a 11-12 °C-ot a gyökerek zónájában. Fejlődésükhöz nedves talajt igényelnek. Öntözött kerti talajok különösen kedvezőek növekedésükhöz. A kiszáradó talajból a lárvák a nedvesebb rétegekbe, az öntözött területekre húzódnak, vándorolnak.

Ezek a talajlakó kártevők szinte valamennyi növény gyökérzetét megrágják: kedvelik a zöldségféléket, virágokat, de a gyümölcsfák és díszfák gyökérzetét is. A gumót, hagymát, répatestet odvasan, szabálytalan alakban rágják ki, a gyökereket elrágják. A megtámadott növények lankadnak, hervadnak, és hamarosan elpusztulnak. Nem ritka, hogy több lárva is károsítja egy növény gyökérzetét. A már lankadó növény gyökerét elhagyva a lárvák új növények gyökérzetére vándorolnak.

Védekezés lehetősége és szükségessége

A védekezést a bogarak elleni eredményes védekezésre kell(ene) alapozni. A rajzó bogarak a talajba helyezik tojásaikat, melyekből néhány nap múlva kibújnak a fiatal lárvák. Ha rajzáskor a bogarak szaporodását, tojásrakását nem sikerült megakadályozni, akkor marad a lárvák elleni kevésbé hatékony harc.

Az ásánál, kapálásnál felszínre került lárvákat érdemes összegyűjteni és megsemmisíteni.

A lárvák egyedszáma határozza meg a kémiai védekezés esetleges szükségességét. Ha a drótférgek és pajorok együttes száma - fiatal egyedek esetén - meghaladja a 3-4 db-ot négyzetméterenként, a növények beültetése előtt a talajt talajfertőtlenítővel javasolt kezelni. Utolsó éves, teljes kifejlődésű pajoroknál már az 1 db/ nm egyedszámnál is szükséges a talajkezelés. A szert a palánták gyökérzetéhez vagy a magvetésnél a magágyba, a magok sorába, facsemetéknél az ültető gödörbe kell kijuttatni, ahol a lárvák károsítása várható.

A korábbról már megismert szabadforgalmú diazinon hatóanyagú Basudin 5G, Diazinon 5G és Diazol 5G talajfertőtlenítő szerek forgalmazása megszünt, kivonták a forgalomból, nem árusítják. Jelenleg a teflutrin hatóanyagű Force 1,5 G alkalmazható talajlakó kártevők elleni védelemre házikertekben.

Házikertekben, ha a talajlakó lárvák egyedszáma alacsony, eredményesen lehet ellenük védekezni csalogatással: a védendő növények gyökérzete közelében a talajba helyezett sárgarépa és burgonyagumók a drótférgeket eredményesen gyűjtik össze. A kiültetett fiatal palánták gyökérzete pedig a pajorokat csalogatják, különösen, ha nedvesen tartják a talajukat. A gyérító hatás elérése érdekében a csalinövényeket rendszeresen cserélni kell, a lankadt növényeket a lárvák elhagyják, új, egészséges növényeket keresnek.

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu