Növénydoktor.hu

Zöldségfélék rezisztencia tulajdonságai
2013-07-17 07:33:15

A zöldségfajták értékét számos tulajdonságuk befolyásolják: előnyös a bőtermő-képesség, valamint a szárazságot tűrő tulajdonság is. A hibridek, melyeket a fajtanév melletti F1 jelölésről ismerhetünk fel, termőképességükben mindig kiemelkedőek. Mivel előállításuk több munkát igényel a hagyományos fajtákénál, ezért drágábbak.Növényeket – termesztésük során – kártevők és kórokozók sokasága is fertőzi, károsítja, gyakran pusztulásukat okozzák. Növénynemesítők a fontosabb zöldségfajoknál kórokozóknak ellenálló (rezisztens) vagy toleráns (kórokozót elviselő) fajtákat is előállítottak. A vetőmag leírásában tételesen felsorolják, hogy mely kórokozókkal szemben rezisztens a fajta. Miért éri meg ezeket termeszteni? A rezisztenciával rendelkező fajtáknál nem szükséges permetezni az állományt az adott betegség ellen. Egyéb betegségek, kártevők fellépésére azonban számítani lehet, azok ellen a védekezés nem mellőzhető.

Az alábbiakban rövid összefoglalót olvashat a hazai nemesítésű és szaporított, házi kerti és kisüzemi termesztésre ajánlott gyakori zöldségfajták rezisztencia és tolerancia tulajdonságairól.

A paprikát fertőző kórokozók közül a Dohány mozaik vírus (TMV), az Uborkamozaik vírus (CMV), Paradicsom bronzfoltosság vírus (TSWV), baktériumos betegség (Xanthomonas) elleni rezisztenciát építettek be a fajtákba. A Fehérözön fajtánál takácsatkával szembeni toleranciát is ismerünk. A vírusrezisztenciának azért van különös jelentősége, mivel a vírussal fertőzött növények nem gyógyíthatók, a tenyészidő végéig fertőzöttek maradnak, és ápolás során a többi növényt is ezekről fertőzzük meg.

Zöldségfélék rezisztencia tulajdonságai

Zöldségfélék rezisztencia tulajdonságai

Házi kertekből nem szokott hiányozni a paradicsom növény sem. A fajták egy része a fuzáriumos és /vagy verticilliumos hervadás elleni rezisztenciát tartalmazza. Mindkét gomba talajban él, onnan fertőzi a növényeket, hervadásos betegséget okoz, rendkívül nehéz ellene a hatékony kémiai védekezés. Ezért bír nagy jelentőséggel a paradicsomfajták velük szembeni rezisztenciája. A Lugas F1 fajta emellett a két gombabetegség mellett még a Dohánymozaik vírus (TMV) ellen is rezisztens.

Zöldségfélék rezisztencia tulajdonságai

Zöldségfélék rezisztencia tulajdonságai

Közkedvelt zöldségnövény a kertekben is az uborka. Leveleit a peronoszpóra, a lisztharmat, a baktériumos levélfoltosság szárítja le, de károsítja még az Uborka mozaik vírus (CMV) és a kladospóriumos mézgásodás is. A következő táblázat foglalja össze a fajták rezisztencia tulajdonságait.

Zöldségfélék rezisztencia tulajdonságai

Zöldségfélék rezisztencia tulajdonságai

Jó minőségű vetőmagból egészséges növényeket nevelhetünk, bőséges termést takaríthatunk be. Érdemes a fajták kiválasztására figyelmet fordítani, tudatosan vásárolni!

Dr. Némethy Zsuzsanna

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu