Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Paradicsom betegsege.

Fűszernövény, gyógynövény kategória


Dátum: 2014-04-13 15:28:26
Kérdező: Laszlo Dora
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Tisztelt Szakértők!
Meg szeretném kérdezni hogy mi okozza a paradicsomnak a képen látható megbetegedését és hogy védekezhetek ellene?
Tanácsaikat előre is köszönöm. Laszlóné
Csatolt képek:
 
Válasz:
A paradicsom növények levelein láthatók sárgás színű foltok, rajzolatok, gyűrűk, melyek áteső fényben észlelhetők erőteljesebben?

A terméshéjon látható gyűrű alakú elszíneződés miatt valószínesíthető a vírusos fertőzés. A paradicsomnak közel 10 ismert és gyakori vírusbetegsége van, ezek közül bármelyik lehet, az egyik legelterjedtebb a TSWV (bronzfoltosság vírus). Biztos volt a leveleken is tünet, csak nem tűnt fel Önnek. A fertőzött termésben a magok is fertőzöttek, a palánták is fertőzöttek lesznek. Nem javaslom a mag felhasználását.

A fertőzött paradicsom termés magjai is fertőzöttek. Már nem tud a palántákkal semmit tenni, a vírusok a növény sejtjeiben élnek, és nem tudjuk elpusztítani , csak ha a növényeket is megsemmisítjük. Csak a jó szerencsében bízhat, ha valóban fertőzöttek voltak.Megtudhatnám, hogy tavaly a magokat honnan szerezte? Kapta vagy vásárolta? Tasakolt, hivatalosan forgalmazott mag volt vagy interneten szerezte be? Tudja a fajta nevét? A válaszokkal csak a személyes szakmai kíváncsiságomat szeretném kielégíteni.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu