Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Paradicsom, paprika palánta

Fűszernövény, gyógynövény kategória


Dátum: 2013-04-09 11:43:02
Kérdező: Sziget Bonnie
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni.
Először ültetek palántákat (szobai körülmények közé). Sokat olvastam utána hogy hogyan kell gondozni őket. Február közepén-végén ültettem őket ami kicsit korán volt, de még most is csak ekkorák. most ültettem át a paradicsomot kefires pohárba és locsolom esővízzel. Nem kap tápoldatot egyenlőre, mert palántaföldben van,16-20C-fok van.
A kérdésem hogy mikor lehet kivinni őket a szabadba és beindul e a növekedésük mert most úgy néz ki nem igazán akarnak fejlődni. A válaszokat előre is köszönöm
Csatolt képek:
   
Válasz:
Akkor ajánlott kiültetni a paradicsomot, ha a talaj hőmérséklete eléri a 18 C fok körüli hőmérsékletét, ez legkorábban április végén szokott bekövetkezni. A paprika lényegesen melegigényesebb, azt a májusi fagyokat követően szabad/szokták csak kiültetni.Ha bejön a várva várt melegebb idő, a palántákat délelőttől késő délutánig nyugodtan kihelyezheti a szabadba, félárnyékba, ott hamar megerősödnek, de éjszakára védett, melegebb helyen ajánlott tartani. A képek alapján még nincs semmi elkésve, még picik a palánták, valószínűleg még az áprilisi kiültetés is korai lesz a paradicsomnak.

Az edénykék alját feltétlenül lyukassza ki, a víz biztos kifolyását csak így tudja biztosítani. Később, amikor a palánták már nagyobbak lesznek, és kin tartja őket a szabadban magasabb hőmérsékleten és napon, előfordulhat, hogy naponta kétszer is meg kell öntöznie. Vízkifolyási lehetőség nélkül nem lesz biztonságos a nevelésük.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu