Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Sárgabarack csemete alakító metszése - drasztikusnak tűnő beavatkozás

Gyümölcs kategória


Dátum: 2016-03-07 11:53:53
Kérdező: Magyari Miklós
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Tisztelt hozzáértők!

Tavalyelőtt ültettem egy sárgabarackfát és most némi utánajárás után az a gyanúm, hogy közel sem úgy van megmetszve, mint ahogyan a "nagy könyv" megírja. A kérdés az, hogy lehetséges-e még úgy átalakítani a fát, hogy egy viszonylag alacsony törzsből háromfelé ágazzon. Ehhez meglehetősen drasztikusan vissza kellene metszenem a törzset (több mint a felét levágva), és a képen (remélhetőleg) látható címke magasságában lévő három oldalágat hagyni csak meg.
A fennmaradó három, laikus számára eléggé csenevésznek tűnő oldalág képes lesz arra, hogy abból alakítsam majd ki a fa koronáját? Nem túl durva egyáltalán ez a beavatkozás?

köszönöm előre is a válaszokat!
Csatolt képek:
 
Válasz:
Kedves Miklós!

A csemete jelenlegi vékonyka vesszőiből vastagodnak meg az erős oldalágak. Ha a címke magasságában hagyja meg azokat, hogy fog alá menni? Csak kúszva tudja csak megközelíteni, a gyümölcs szedése is nehézkes lesz. A későbbi korona kialakítását a praktikum kell, hogy meghatározza.
Általában 1,5-1,8 méter alatt nem szoktak oldalágat meghagyni, bár mindent lehet.
A vázágak kiválasztásánál és nevelésénél szempont legyen, hogy a meghagyott ágak a tér minden irányában viszonylag egyenletesen helyezkedjenek el, és azok között legalább 20-40 cm távolság maradjon, ne induljanak ki egy pontból. Ha van 3 ilyen, bár még gyenge ágacska, azokat válassza ki, a közte lévő feleslegeseket vágja vissza azok tövéig. A kinevelendő jelenleg még gyenge ágacskát metssze vissza 1 rügyre, abból idén már erős vessző fog nő, mivel a fa már begyökeresedett.
A fa növekedésének korlátozására szokták a csúcsát kivágni, ez 2-3 méter magasságban ajánlott. A vágás alatt lévő oldalvesszőkből újra válogatnia kell, és 3-4 db-ot meghagyni az oldalágak kinevelésére.
A fa növekedési erélyét elsősorban az alany határozza meg. A vadbarackra oltott sárgabarack erős növekedésű, folyamatosan figyelnie kell az új hajtások elhelyezkedésére, ne engedje meredeken felfelé törően nőni, még zöld állapotában a hajtásokat megfásodás előtt próbálja meg közel vízszintes helyzetbe lehúzni. Ezzel segíti a termőrügyek berakódását, azaz a több termés kialakulásának feltételét.
Remélem, érthető a javaslatom!

Üdvözlettel: Növénydoktor

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu