Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Mandulafa szaporítása/ültetése

Gyümölcs kategória


Dátum: 2016-01-02 12:09:56
Kérdező: User
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Tisztelt Bálint gazda!

Az új esztendőben kívánunk sok egészséget és boldogságot. Nagyon kedvelem a cikkeit. Azt szeretném megkérdezni, hogyan ültessek/szaporítsak mandulafát?
Üdvözlettel

Iveta
Válasz:
Kedves Iveta!

[b]A mandula fák,[/b] amiket faiskolák árusítanak,[b] oltványok.[/b] Előállításuk, felnevelésük több évig tart, komoly szakértelmet kíván. Ha eddig nem kertészkedett aktívan, nagy kihívást jelenthet tervének megvalósítása.
Az oltványok előállításához mandula magból fejlődött úgynevezett magoncokat kell nevelni. A mandula magok csíráztatási javaslata: a magokat 48 órás vízben áztatása után nedves papíron lefedett műanyag dobozban tegye a hűtőszekrény 4-6 fokos részébe 2-3 hónapra. Ez alatt a magok nem száradhatnak ki, ellenőrizni kell, hogy ne penészedjenek be. A tavaszi fagyok elmúltával a csírázásnak indult magok cserepekbe ültethetők egyesével, és már a szabadba helyezhetők. A fejlődésnek indult cserepes növénykéket helyezze félárnyékba, ápolása során arra kell figyelni, hogy ne száradjanak ki. Az erőteljesen növekedésnek indult magoncokat, már nyáron kiültetheti szabadföldi talajba is, és ha a hajtása 10-12 mm átmérőt eléri, őszig megfásodik, a téli fagyot is túléli. A 2. évben lehet majd a nemest mandula fajtát ráoltani vagy szemezni. Így tudja saját magának a mandulafát előállítani.
A magról kelő mandulafák sokkal későbben teremnek, mint az oltványok, és termésük minősége meg sem közelíti az oltványok termését.

Üdvözlettel: Növénydoktor

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu