Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Mi van a ribiszke bokorral?

Gyümölcs kategória


Dátum: 2015-11-09 17:09:33
Kérdező: szarvasbogar
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Lett egy igen öreg kb. 10-13 éves fekete ribiszke bokrom amit eddig a kertszomszédom rendezett de átruházta rám a feladatot. Elejében ápolta és rendszeresen ritkította de az utóbbi években el lett hanyagolva. Idén csak nagyon keveset termett. Úgy július táján kijött rajta valamilyen gombafertőzés. Akkor a beteg részek nagy részét levágtam ezzel együtt jelentős ritkításon is átesett. . De hipp hopp új ágakat hozott azokon is elkezdődött a fertőzés, a még egészséges ágakból fás dugványokat csináltam szeptemberben. Most a bokor teljesen beteg, a még meglévő levelek betegek. A téllel el fog tűnni a gombabetegség vagy ha nem akkor ilyen esetben mi a teendő?
Válasz:
Sajnos nem lehet megállapítani a leírásából, hogy milyen "betegsége" volt vagy van a bokornak. Talán kicsit közelebb kerülhetünk az igazsághoz, ha küld képe(ke)t legalább a fás dugványokról, annak kérgéről. A levágott dugványoknak a belseje szép világos, egyszínű volt? Milyen volt a nagy bokron a "gombás" fertőzés, hogy nézett ki: csavarodott, torzult levelei voltak vagy kis foltok jelentek meg rajta? A kivágott vesszők belül nem voltak üregesek, nem voltak benne járatok?

A [b]ribiszke levéltetű[/b] a ribiszke bokrok fiatal (csúcsi) leveleire szokott telepedni, annak hátsó oldalán él telepekben, szívogatásának hatására a levelek hólyagossá válnak, megvastagodnak, torzulnak. Súlyos esetben a levelek elhalnak és lehullanak. Gyakori kártevő, tavasszal szinte menetrend szerűen megjelenik, számítani lehet rá. A tünetek észlelésekor a levelek hátoldalán látható tetvek alapján a károsító biztonsággal azonosítható. Mág akkor érdemes ellene védekezni, amikor a szer odajut az állathoz, nem csavarodik rá a levél. Neemazal, káliszappan vagy napraforgó olaj hatóanyagú, biotermesztésben is engedélyezett szerekkel érdemes a kezdeti telepeket lekezelni a levelek hátoldalán.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu