Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Paradicsom

Zöldség kategória


Dátum: 2015-01-10 14:33:15
Kérdező: Fejes szabolcs
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Nyugat Dunántúlon milyen paradicsomot érdemes a elég kötött talajú kertbe ültetni (friss fogyasztásra,és befőzésre) ?
Válasz:
A paradicsom fajták különböző időben érnek, különböző időtartam alatt fejlődnek ki és érnek be a bogyói. A [b]rövid tenyészidejű fajták[/b] érnek be legkorábban, ez szabad földön általában július. A befőzésre termesztett fajták általában[b] hosszú tenyészidejűek[/b], és beérésük augusztustól indul meg.

A fajták további csoportokra oszthatók: az úgynevezett[b] folyton növő "fa" paradicsom[/b]ok a júliusi érés kezdetétől a fagyokig folyamatosan teremnek, nevelésük támasztékot igényel. Az úgynevezett[b] determinált növekedésű fajták[/b] lombjának növekedése a termések kialakulása után leáll, tehát a termések beérnek, és a [b]bokor[/b] tovább már nem nő, nem terem. A [b]fél-determinált fajták[/b] az előbbi két típus közötti átmenetet képviselik: a bokor növekedése az érés után nem áll le, magas bokor méretet érnek el.

A fajták [b]bogyóina[/b]k (terméseinek) [b]mérete[/b], színe és alakja is sokféle lehet: a kisebb méretűeket elsősorban nyers fogyasztásra kedvelik, míg a nagy méretűeket feldolgozásra javasolják. Befőzésre, feldolgozásra a sűrűbb, kis létartalmú fajták alkalmasak.

Amikor fajtát választ, akár magot akár kész palántát, előbb fogalmazza meg magának, hogy a felsorolt tulajdonságok közül melyek lennének kedvezőek, és ahhoz keressen fajtákat. A google keresőben az összes kereskedelmi forgalomban lévő paradicsomfajta tulajdonságát, részletes leírását megtalálja, ott érdemes kutakodni.

A fajtára jellemző bogyóméret csak bőséges tápanyagellátás (trágyázás) és rendszeres öntözés mellett várható.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu