Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Káros-e a "harkálylakó" a fának?

Minden más kategória


Dátum: 2014-03-12 14:28:40
Kérdező: Friskó Andrásné
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Kertünkben több fát is kikezdtek a harkályok, mindegyik fában több lyukat készítettek. Bentről hallatszik a kopácsolás és fűrészpor-szerű szemetet kotornak ki. Árt-e a fának az ilyen "bennlakó", vagy jót tesz ?A madarat nem akarjuk bántani, de a fát is meg kéne óvni, mit tegyünk ?
Válasz:
Nem a harkály károsítja a fát, hanem a faszövetben élő lárva(k), amiket a madár meg akar találni, hogy megegye. Lehet, hogy nagy lyukakat vág, de másképpen nem fér hozzá a rejtetten élő rovarhoz. A fatörzsben élő lárvák rágásukkal gyengítik a fák vízfelvételi képességét, mivel károsodnak a vízszállító szöveteik.A fatörzsben élő lávákat meglehetősen nehéz kipusztítani, különösen ha magasan helyezkednek el, ezért nehezen hozzáférhetőek. Örüljenek a harkályoknak, és kedveskedjenek nekik, hogy ne hagyják abba hasznos tevékenységüket.

Leveléből nem derül ki, hogy milyen méretűek, hány cm átmérőjűek a lyukak? A fában élő lárvák okozta lyukak 1-2 cm-esek szoktak csak lenni, ezeket púrhabbal kitölteni technikailag megvalósíthatatlan. Amikor a purhabot a harkályok majd csőrükkel szétverik, a kertből nem tudják összegyűjteni.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu