Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

mandulafa metszése

Minden más kategória


Dátum: 2013-09-25 12:37:22
Kérdező: Szabados Erzsébet
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
A kérdésem a következő:

Volt nekem egy sárga belű őszibarackfám, ami , sajnos elszáradt. A tövéről viszont kihajtott egy, mint kiderült, mandulafa. Ennek már több éve, a fa azóta nagyra nőtt, létrát kell használnom a termés leszedésekor, amit nem szívesen teszek.
Mit tegyek, hogy a földről is le tudjam szedni a termést? Ha metszeni kell, mikor tegyem azt és mennyire kell megmetszeni..?

A választ előre is köszönöm Szabados Erzsébet
Válasz:
Ha jól értem a mandula alany kihajtott, és az ehető, nem keserű termést hoz.Amikor lehullottak a levelei, és mielőtt tavasszal kihajtott, akkor metssze vissza a fát. Valójában új koronát kell kialakítania, és annak magasságát az Ön magasságához tudja igazítani. A törzsnél 120-140 cm-nél hagyja meg az első oldalágat, és a fa csúcsát ott vágja, ahol még eléri. A két magasság között lehetőleg egyenletesen elosztva hagyjon meg oldalágakat, legfeljebb négyet, és azok fognak majd teremni. A drasztikus visszavágás miatt a csúcsához közel sok erős növekedésű hajtás fog megjelenni jövőre. Azokat, hacsak nem akarja a régiek közül valamelyiket lecserélni, metssze vissza megjelenésük után mielőbb, még zsenge zöld állapotukban.A fa törzséről a későbbiekben, és a tövénél megjelenő hajtásokat folyamatosan törje ki vagy metssze ki tavasztól őszig, hogy csak azok növekedését segítse a fa, amik hasznot adnak.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu