Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Óriáspöfeteg

Minden más kategória


Dátum: 2014-08-26 13:00:14
Kérdező: Pápai Zoltán
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Tudja valaki hogyan lehet óriáspöfeteget termeszteni !
-Hogyan szárítsam ?
-Milyen táptalajon teleltessem?
-Milyen talajt és helyet keressek neki otthon és, vagy erdőben?
Várom a szíves tanácsokat, válaszokat!
Üdv!
Válasz:
Vadon növő gombák termesztésbe vonása nem egyszerű dolog, de meg lehet próbálni.
[b]Csehországi kutatók[/b]nak sikerült óriás pöfeteg gomba spórákat sterilezett táptalajon felszaporítani laboratóriumi körülmények között, majd szabadföldi területre kijuttatni. A 4 kisérleti területből csak egyen fejlődtek ki a termőtestek (a gombák) 4 év után. Türelmet igénylő kihívás.
[b]Angolszász honlapok[/b] adnak termesztési tanácsokat óriás pöfeteg termesztésére, amit röviden ismertetek:
túlérett, belül barna színű gombatestet felvágva a spórákat ki kell áztatni esővízben, amibe natúr sót és melaszt kell adagolni. Ezek segítik a spórák csírázását. Az oldatot szobahőmérsékleten kell 24-48 óráig tartani, hogy a spórák csírázása meginduljon. Az oldatot olyan füves területre kell kiöntözni, ahol természetes módon is előfordul a gomba: napos, nyílt gyepes, erdőszéli területre. A "beoltott" területet 1-2 hétig nedvesen kell tartani a gomba megtelepedésének segítésére.
Az [b]e-bay.com[/b] honlapon árusítanak óriás pöfeteg gomba micéliumot (Giant puff ball fungi mushroom kit micelium spawn), tehát kereskedelmi forgalomban van, ukrajnai eredetű.
Lehet, hogy biztosabb az eredmény, ha évente ugyanarra a helyre tér vissza gyűjteni, ahol már egyszer megtalálta. Ugyanis a talajban élő micéliuma, ha tovább is nő, de a közelben marad, és következő év(ek)ben újra fejleszti a gombatestet augusztus szeptember hónapokban. Feltéve, ha a gombagyűjtés alapszabályát betartotta: a tönköt úgy vágta le, hogy a talajban lévő gombamicélium nem sérült meg, a talajban maradt.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu