Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Vadszőlő

Minden más kategória


Dátum: 2014-07-19 19:39:13
Kérdező: Gábor
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Érdeklődni szeretnék, milyen módszer lenne vadszőlő kiírtásában? Van egy trehány szomszédunk, akinél már a kert 1/3-át benőtte és nem hajlandó semmit sem tenni többszöri kérésre sem. Tőle már a 5. kertben jár, és olyan agresszíven terjeszkedik hogy nem tudom megfékezni. Jelenleg már a kerti helység teteje alá nőtt be, azt lefeszítve. Kitépni hiába tépem mert pár nap és ismét megjelenik. Olyasmi megoldást keresnék ami a gyümölcsöst, virágokat nem bántja. Milyen megoldás lehetne? Köszönettel, Gabor
Válasz:
Hol van a vadszőlő töve? Ha a szomszéd kertjében, valószínű, akkor csak a hajtásait és az Ön kertjébe átnövő indáit kell folyamatosan visszavágnia a kerítés vonalában. Vagy a magjait elszórva kis vadszőlő magoncok nőnek ki magánál is? Kérdése nem kellően részletes.

Bármilyen [b]glifozát hatóanyagú[/b] gyomirtó szerrel permetezze le a lombját, de csak a leveleket, máshová ne kerüljön. A szer a levélen felszívódik, és lekerül a gyökérzethez is. Ismételni kell majd a kezelést. Az is megoldás, hogy erősen visszavágja a lombját, és a fás részeiket ecseteli le a gyomirtó szerrel, 3-4 hét múlva megismételve. Próbálja meg a kerítés közelében átjövő vadszőlő legyökeresedett fás részeit ásóval átvágni, leválasztani az idős tőkéről. Későbbiekben ne engedje legyökeresedni a hajtásait, még fiatal állapotban az első évben húzza, tépje fel a földről azokat. Erre különösen alkalmas a bőséges eső után átázott, laza talaj.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu