Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Beteg fűzfa

Dísznövény kategória


Dátum: 2010-05-17 17:54:57
Kérdező: Kristóf Judit
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Jó napot!
Rettentően megbetegedett egy 6 éves fűzfánk. Vízparton, jó körülmények között lakik, de idén már nagyon rossz állapotba került. Gyakorlatilag egy levele sem hajtott ki. Tünetek: hangyaboly van alatta, nincs levele, az ágakat, mintha szú ette volna ld. képek. Nagyon szeretnénk megmenteni! Kérem, adjon tanácsot valaki hozzáértő! Előre is köszönjük. Üdv.,Judit
Csatolt képek:
  
Válasz:
Sajnos nem tudok biztatókat mondani: a szúfélék általában a már legyengült fákon szoktak megjelenni, gyakran az elhalt egyedeken.nem a szú okozta apró lukak okozták, okozhatták a gondot, más válthatta ki a betegséget. A fa törzsénél, ahol a kéreg levált, alatta száraz vagy nedves a fatörzs? Ott széles, több mm-es átmérőjű lyukak, járatok láthatók-e? Volt-e a kertben tereprendezés, talaj feltöltés? Korábban a lombon, ágakon láttak-e bármi elváltozást? A vastag ágakon és a fatörzs magasabb részein nincsenek-e nagyobb rovarok okozta lyukak, járatok?

A talajrendezés, talaj feltöltése a fatörzsek tövi részén elhalásokat tud okozni, ezt kiválthatta a korábbinál magasabban elhelyezkedő földfelszín. Utólag a törzset próbálják meg a földből kiszabadítani, ameddig technikailag lehetséges a földet húzzák el a törzstől, hogy azzal ne érintkezzen. Ideális az eredeti talajszint lenne. A faágakon képződött daganatokat első alkalommal nem említette, és képet sem melléklet. A törzsön és vázágakon kilakult daganatokat általában a Nectria nemzetségbe tartozó gombafajok okozzák. Jelenlegi ismereteink szerint megelőzni a betegséget, kigyógyítani a növényt nem tudjuk.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu