Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Utcára ültetett júdásfa miért sorvad

Dísznövény kategória


Dátum: 2010-05-02 14:34:04
Kérdező: Sebestyénné Zsiga Irén
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Hat éve szakemberre bíztam egy júdásfa elültetését viszonylag forgalmas utcánkban. Az első két évben úgy tűnt, hogy jó érzi magát, legalább is virágzott, bár a korona nem mutatott nagy fejlődét. Azóta viszont minden évben egyre kevesebb ágon bont rügyeket. Mit tehetnék érte.
Válasz:
Nem írt arról, hogyan gondozza az utcára ültetett fát: milyen gyakran öntözi, kap-e valamilyen tápanyagot, milyen a talaja. Minden esetre hetente alaposan öntözze meg a lombja alatti földjét, úgy, hogy a víz 30 -40 cm mélyre lehúzódjon. Ha napos a terület, érdemes a földjét fakéreggel vagy levágott fűnyesedékkel beborítani, mulcsozni. A talaj árnyékolása segít a fa gyökerének megerősödésében, ami a hajtásainak megerősődését segíti.

A felső talajréteg cseréje biztos jó lenne, de valószínű, hogy a fa gyökere nagyon fenn van, ennél a munkánál károsodna. Inkább tápoldattal öntözze be havonta pl. Wuxal szuper 0,2-0,4 %-os oldatával. Legalább 15-20 liter oldattal.A víz lassú leszivárgása azt jelzi, hogy a talajban egy tömörödött réteg van, ami a víz lejutását gátolja. Talán kőréteg vagy korábbi burkolatréteg, amire csak valamennyi földet ráhodtak. Az öntözésnél nem a naponkénti kezelés a fontos, hanem hogy bő vízzel öntözze, mély rétegbe tudjon a víz beszivárogni. Ezzel a fa gyökerét mélyebb talajrétegekbe vezeti, ami a fa stressz és szárazsággal szembeni ellenálló képességét fokozza.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu