Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Mit tegyek ha LEANDERRÁK esetén?

Dísznövény kategória


Dátum: 2013-10-28 10:11:00
Kérdező: Volf Viktória
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Észre vettem tavaly, hogy az egyik frissen beszerzett (virágpiacos) leanderemen furcsa göbösödés látható a levélzeten, és a száron! Idén már 3 leanderemre is jellemzők voltak ezek a tünetek! Elégetni nem szeretném, szeretnék tanácsot kérni egyéb kezelési módszerekről! Szeretném megmenteni őket, ha lehet! Előre is köszönöm!
Válasz:
A leánder rákosodását a [i]Pseudomonas[/i][i] savastonii[/i] baktérium fertőzés okozza. Sajnos kereskedelmi forgalomban lévő növényeken is láttam számos helyen a betegséget, de sokan szaporításra begyűjtött hajtásokkal szerzik be. Mediterrán országokban a szabadban élő leander bokrokon gyakori betegség. A leander minden részén megjelennek a kiemelkedő, kezdetben fedett, belül sötét színű, szabálytalan alakú daganatok, a virágok torzulását is okozzák. A baktérium a növényben szétterjed, annak minden részébe eljut.A védekezést elsősorban a megelőzésre kell alapozni: mielőtt a dugványozásra levágjuk a vesszőt, a bokrot alaposan vizsgáljuk át, a levelek mindkét oldalát. Ha rákos kiemelkedő daganatok vannak - csak egy is - a növényen, a bokorról ne szaporítsunk. A fertőzött bokor megvágásával a vágó eszközre tapadó nedvvel a kórokozót tovább visszük, befertőzzük a következő növényt. Vágások között az ollót, kést folyamatosan hipós oldatba mártással fertőtleníteni kell. Jelenleg forgalomban lévő növényvédő szerek közül csak a réz tartalmúak hatnak a baktériumok ellen, baktérium ölő hatásúak. A növény felszínén fejtik ki hatásukat, nem szívódnak fel a növénybe, ezért csak a megelőző védekezésre alkalmasak.A növények kigyógyításához felszívódó hatású baktericid lenne hatásos, sajnos hazánkban és az EU-ban ilyen szer nincs forgalomban.

A Ridomil két komponenst tartalmaz, a szisztémikus (felszívódó) hatású a peronoszpóra ellen hat, a másik (réz) hatóanyag is hat a peronoszpóra ellen is, és baktericid hatású is, de kontakt módon fejti ki hatását, nem mozog a növényben.

A Kasumin-t 0,1 %-os töménységben javasolják permetezés formájában kijuttatni a fertőzött növényre. A kezelést 10-14 naponként többször érdemes megismételni. A rákos részeket mielőbb vágja le 5-10-es egészséges részekkel, és PVC zsákban gyűjtse össze, ne szóródjanak szanaszét. Ne feledkezzen meg a vágóeszköz folyamatos fertőtlenítéséről!

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu