Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Gyantázó, belül barnuló tuja

Dísznövény kategória


Dátum: 2013-08-10 21:59:10
Kérdező: Till Zoltán
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Tiszteletem! A mellékelt képen látható tuja idén egyik pillanatról a másikra elég erősen gyantát kezdett csepegtetni magából, illetve a belső ágain barnulás figyelhető meg. Mi lehet a jelenség oka, és hogyan küszöbölhető vajon ki? Előre is köszönöm a segítséget
Csatolt képek:
  
Válasz:
Gyantafolyás valamilyen sebzés helyén szokott fellépni. Megnézte a törzsét, hogy sebek, szabályos alakú lyukak nem láthatók a ciprus törzsén a kérgen? A fa belsejében észlelt hajtás barnulás csak élettani okokra vezethető vissza. A koronában, minél dúsabb, annál sötétebb van, a fényhiány viszont a hajtások elhalását idézi elő. A nyári kánikulában öntözés nélkül a sekélyen gyökerező örökzöldek szomjaznak a vízhiány miatt. Ennek következménye az ágak törzshöz közeli hajtásainak barnulása, elhalása. Júliusban, augusztusban öntözték-e a fát? Azóta nem volt csapadék, és a fa közvetlen környezetében a talaj le van burkolva a kocsibehajtó számára.A képen egyes külső hajtásvégek kifejezetten fehér színűnek látszanak. Valóban fehérek?

Akkor a törzsön keletkező repedések (sebek), ahonnan a gyanta folyik. Élettani ok válthatta ki, amit nem tud befolyásolni. Minden esetre aszályos, tartósan forró nyarakon a fákat javasolt öntözni.A világos, fehér színű falak előtt álló növényeket a direkt és a visszaverődő napsugárzás is éri, amit nehezen viselnek el a növények.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu