Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Beteg-e a sövényem ?

Dísznövény kategória


Dátum: 2013-07-30 19:20:01
Kérdező: Tarjányi Józsefné
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
A sövényem elkezdett sárgulni, majd száradni. A férjem azt mondta, hogy biztosan azért van mert melegben lelocsoltam. De most hallottam, hogy ez a sövénybetegség, és permetezéssel helyrehozható ! Ha ez igaz mi ez a betegség és mivel kell permetezni ?
Válasz:
Milyen növényből áll a sövény? Hogyan sárgulnak a levelei: lassan alulról felfelé, vagy egyszerre egész hajtás, ágrész elhal? Vannak-e foltok a leveleken?

A puszpáng bokroknak van olyan gombás betegsége, mely féloldalasan vagy az egész bokorra kiterjedően elhalást okoz. Az ilyen stádiumába jutó betegség ellen nem eredményes a permetezés. Ki kell metszeni a beteg növényi részt, és a területről elvinni a fertőző növényt. Kezdeti tüneteknél a Dithane vagy Amistar-ral végzett permetezés lehet hatékony. Permetléhez feltétlen adagoljanak tapadás fokozó anyagot.A buxus öntözésére a déli forró napszak nem megfelelő, elsősorban a reggel órákat ajánlom erre a célra, hogy a lombja minél hamarabb felszáradjon. Megjelent hazánkban a buxusnak egy új kártevője a selyemfényű puszpángmoly, aminek zöld színű lárvái nagy tömegben a bokrok elhalását okozzák. Nem telepedett meg véletlenül az Önök bokrain is?

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu