Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

A marantám levelein fekete pöttyöket, fehéres-ezüstös csíkokat látok...

Dísznövény kategória


Dátum: 2004-03-23 14:03:31
Kérdező: Tasnádi Róbert
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
A marantám levelei besárgultak, majd megbarnultak és be is pöndörödtek, először a felső levelek, aztán nagyon hirtelen az alsók is. A leveleken pici (kb. fél mm-es) fekete ovális pöttyöket látok, amik nem mozognak. A mellette levő nolinámon és a ficus elasticán is látok már pöttyöket, és a leveleiken fehéres-ezüstös csíkokat, olyanok, mint a márvány repedései, de nem pókhálószerűek, nem bolyhosak. A levelek nem ragacsosak, inkább szárazak.

Mivel kezeljem őket? A maranta már nagyon nyomorultul néz ki, elkülönítettem a többitől, a többin egyelőre még csak a fekete pöttyöket látom meg az ezüstös hálót, de nem szeretném, ha tönkremennének.
Válasz:
Valószínűleg tripsz szaporodott fel a növényeken, amit az egyik növénnyel vitt be a lakásba. Rejtetten él az állat, ezért többször kell kezelnie a növényeket. A felszívódó hatású Actara 25 WG rovarölő szert javaslom: fújja le a növényeket, és a permetlével a talajt is öntözze be. A talaj kezelésére azért is szükség van, mert a tripszlárvák a talajban is élnek bizonyos fejlettségi állapotukban. A leírt kezelést legalább 3-4 alkalommal végezze el, 6-7 napos időközökkel. Az apró, fekete ürülékcseppeket langyos vízzel dörzsölje le.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu