Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Fikuszom levelein pajzstetű élősködik...

Dísznövény kategória


Dátum: 2004-09-06 14:56:30
Kérdező: Knolmárné Kőhegyi Tímea
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Mivel pusztítható el a képen látható élősködő? Fikuszom leveleinek színén ragacsos anyag jelenik meg, de ezek az apró rozsdabarna rovarok -szerintem pajzstetű - a levelek fonákján vannak.
Válasz:
A fikuszleveleken valóban pajzstetvek láthatók. Nehezen irthatók és kezelhetők, mivel az állat puha testét pajzs védi, ezért a rovarölő szerek nehezen férnek hozzá. Mivel ez a növény elég nagy levelű, és ha még kevés pajzstetvet észlelt, a hagyományos módszer is megfelelő:

Mosószappanos fogkefével dörzsölje le őket, majd 1-2 nap múlva langyos vízzel öblítse le. A szappanoldat lúgos, ha elmozgatja a kefével, a lúg az állatot megöli.

A pajzstetveket növényi olajtartalmú permetlével is lehet irtani: ezek az oldatok, ha egyenletesen sikerül kipermetezni, vékony filmrétegként bevonják a növényt, és a rajta élő pajzstetveket, amelyek nem tudnak lélegezni, megfulladnak. Ezek a szerek (Biola, Veltafid A) szobában is alkalmazhatók, mivel nem mérgezőek. A kezelés után 1-2 nap múlva viszont ajánlom, hogy langyos vízzel zuhanyozza le az olajréteget, mert a leveleken az olajréteg a növény lélegzését gátolja.

Pajzstetű ellen az Actara 25 WG nevű rovarölő szer is alkalmazható, ha a kezelést nem a lakásban végzi. Ezzel a szerrel a lombját permetezze, felszívódó szer, ezért a növényben mindenhová eljut. Ha az Actara permetlé oldatával beöntözi, a gyökéren keresztül is felszívódik.

A pajzstetvek meleg lakásban nagyon gyorsan szaporodnak, rejtett helyeken gyakran meghúzódnak, csak 2-4, egymás után 6-8 naponként végzett kezelés lehet eredményes.

Érdemes megvizsgálni a szomszédos virágokat a szobában, mert ápolás során légáramlással is terjednek, és megfertőzik a többieket.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu