Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Magnoliám úgy néz ki, mintha kiszáradt volna...

Dísznövény kategória


Dátum: 2003-04-25 19:23:02
Kérdező: Kutta Gabriella
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Kb. 5 évvel ezelőtt vettünk egy magnóliát (vagy liliomfát), mely eddig minden év tavaszán kihajtott, szépen fejlődött, évről-évre egyre több virágot hozott. A növény világos és szélvédett helyen van, a Nap inkább a délutáni órákban éri csak közvetlenül. Körülötte nincs nagyobb növény, mely esetleg elnyomná, csak kb. 2 méterre van tőle egy tuja.

2007. nyarán elkezdte hullajtani a leveleit (akkor arra gondoltunk, hogy biztos a kánikula miatt), bár hozott utána újakat, de azok sokkal kisebbek voltak a szokásos levélméretnél és halványabb színűek is voltak. Minden évben ilyenkor már elkezdett rügyezni, azonban most úgy néz ki, mintha kiszáradt volna. Egyetlen hajtása sincs. Megnéztük az ágait, kb. 90%-a elszáradt.

Szeretném a segítségét kérni, esetleg átültessük más helyre, mivel tápoldatozzuk, hogy megmentsük.

Köszönettel

Bokor Erika
Válasz:
A magnolia fajok savanyú, 7-es pH-nál alacsonyabb értékű talajt igényelnek, ezért ültetés, telepítés előtt a talaj pH értékét meg kell vizsgálni. A meszes talajba ültetett növények növekedése lelassul, levelei sárgulnak és kipusztulhat.

Utólag a talaj nehezen savanyítható, ezért érdemes átültetni. Az ültető gödör talaját savanyú kémhatású tőzeggel kell keverni, a savanyítás kénporral is serkenthető. Mivel a magnóliák tápdús és jó vízáteresztő talajt kívánnak, szervestrágyát és komposztot is ássanak a talajba. Átültetés előtt a talajból kiásott növény gyökerének csúcsát metssze vissza, nézze meg, hogy a gyökerek élnek-e. A talajba helyezett tőzeget a növény gyökérzete 3-4 év múlva túlnövi, ekkor a talajt ecetes vízzel is lehet utólag savanyítani.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu