Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Teknős pajzstetű károsítja fikuszom?

Dísznövény kategória


Dátum: 2004-09-24 00:51:42
Kérdező: ispán noémi
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
A ficus elasticám levelein megjelenő apró barna foltokra azt a választ kaptam h. mechanikai sérülés, de nem valószínű mert 10 napos távollétemben újabb foltok jelentek meg most már a levél felszínén is. A leveleket azért törölgettem, mert régebben takácsatkás volt de már le is permeteztem és abbahagytam a törölgetést. Lehet h. gombás lett?
A kb. 50-60cm-es növényt egyébként kaptam nem tudom hogy volt ápolva elég gyatra állapotban van nem sok levele maradt az is az is lóg az atkaszívogatástól(gondolom?), de hozza az új hajtásokat talán megéri vele kínlódni.
Teknős pajzstetű lenne?
Válasz:
Múltkori levelében azt írta, hogy az apró foltokat nem lehet a levélről eltávolítani, és a csatolt fényképen égetésszerű barna, sima foltok látszottak. A legutóbbi levelében pedig már arról tájékoztatott, hogy ledörzsölhetők. Ezen a fotón már a pajzstetvek biztonsággal felismerhetőek.

A diagnosztika alapja a pontos, korrekt tájékoztatás.

Javaslom, hogy permetezze le pajzstetvek ellen legalább 3 alkalommal a növényt Actara rovarölő szerrel, 8-10 napos időközzel. A maradék permetlével a cserép talaját öntözze be, ugyanis a rovarölő szert a gyökerén is felveszi a növény. Figyelje meg a szomszédos virágait is, mert a pajzstetvek más növényre is rátelepednek.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu