Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

leander betegség

Dísznövény kategória


Dátum: 2012-07-14 21:25:41
Kérdező: Dolezsál Márta
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Nagyon szeretem a leandereket, sikeresen tartom, szaporítom . A szomszédomnak adtam leandert és az egyiken nagyon érdekes betegséget tapasztaltunk,
A levelei nem tetvesek, hanem úgy néz ki, mintha egy kicsit ezüstős lenne és mintha talán márványos, vagy nem is tudom leírni. Nem tudom mi lehet, ha nem lehet tudni ebből a leírásból, meg próbálom lefényképezni!
köszönettel Márta
Válasz:
A leanderek szinte állandó kártevői a takácsatkák, melyek a hajtásvégi fiatal leveleket szívogatják előszőr. Ennek hatására a leveleken ezüstös, szürke színű apró tűhegynyi foltok jelennek meg, összefolynak, a levelek elszáradnak, gyakran torzulnak is. Az apró 4 pár lábú, pókhoz hasonló igen apró állatok a levelek hátoldalán élnek, finom szövedéket is képeznek.A leandert többször 2-3 alkalommal permetezze le 8-10 napos időközökkel bármilyen kapható atkaölő szerrel, a levelek hátoldalát, mert ott élnek az atkák. A már károsodott levelek nem regenerálódnak, látványuk lehangoló. A károsodott hajtás tovább nő, új leveleket hoz, amennyiben atkaölő szeres kezeléssel elpusztítja az atkákat.Javaslom, hogy a levelek mindkét oldalát nedves ruhával (két ujja közé fogva) törölje le, ez nagyban segíti az utána következő permetezés hatékonyságát.A takácsatkák meleg, száraz nyári hónapokban szoktak felszaporodni június végétől, leándereknél júliusban szinte mindig megjelenik, különösen a déli fekvésű teraszokon, erkélyeknél tartott egyedeknél. Jövőre, ha teheti, a forró nyári hónapokra félárnyékos vagy csak délelőtt napos helyet próbáljon neki keresni, és készüljön fel a kártevő elleni permetezésre.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu