Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Acélkék hamisciprusom levelei az ágak tövében elszáradnak, majd lehullanak...

Dísznövény kategória


Dátum: 2005-10-10 08:04:24
Kérdező: Dr. Farkas Anikó
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Acélkék hamisciprusokat vásároltam tavasszal. Ha jól tudom, ezt a kiszerelést nevezik "földlabdásnak" (talán). A növények tulajdonomba kerülésükkor csodaszép zömökek voltak, ám az ágak sűrűjében, a tövénél, a levelek sárgászöld színben pompáztak. Nos azóta a bokrok külsőleg szépen fejlődnek, ám ezek az "éretlen" levelek időközben bebarnultak, elszáradtak és elhullottak. Amit eddig tettem: ültetéskor természetesen fenyőmulcsoztam a töveket, egy hónap elteltével az üzletekben kapható örökzöld tápoldattal locsoltam előírásszerűen. Majd kertészetben vásárolt (sajnos a dobozt eldobtam, így a nevét nem tudom), tőzegre hasonlító örökzöldekre használatos valamivel próbáltam őket jó irányba befolyásolni. Természetesen nem mulasztottam el a napi rendszeres és bőséges locsolást és zuhanyoztatást sem.

A szakboltban az eladó ajánlatára egy gombaölő szert vásároltam (Decist), ami csonthéjasok és zöldségnövények gombabetegségeire alkalmazható. Kiegészítőnek egy tapadáselősegítő folyadékot is adtak. Ezenkívül ajánlottak egy "levélzöldítő" folyadékot.

A neten, egy fórumon az Amistar nevű gombaölőt ajánlották, megvásároljam-e, valóban csodaszer? További kérdéseim: az előzőekben alkalmazott szerek megfelelőek voltak-e, a "levélzöldítő" acélkék hamisciprusnak megfelelő-e, illetve mi a teendőm a megmentés érdekében? Nem utolsósorban, az elhullott levelek helyén számíthatok-e ismételt levélnövekedésre? A fent leírt jelenség minek köszönhető?
Válasz:
A hamiscipruson található sárgás, törzshöz közeli leveleknél a színelváltozás azt jelezte, hogy a klorofilltartalma elbomlott, ez a folyamat visszafordíthatatlan egy bizonyos pont után. Tehát leszáradása szükségszerű volt. A növényt erős stressz éri az átültetés évében, hiszen ekkor újra be kell gyökeresednie. Az átültetésnél rendelkezésre álló gyökérzet nyilván nem elegendő, mert a tápanyagot a hajszálgyökerekkel tudja felvenni a növény, amiből a földlabdában kevés található. A megcsonkított gyökérzet miatt a lombozatnál a legidősebb - oldalágak alján lévő - levelek gyakran elhalnak. Minden olyan eljárás, ami a gyors begyökeresedést segíti (gyakori öntözés, talaj takarása, tápanyag kiegészítése), egyben segíti a lombozat növekedését is.

Növényvédő szerrel a hamisciprust csak akkor indokolt kezelni, ha a növényen valamilyen károsító szervezetet észleltek. Ennek hiányában felesleges, nem indokolt. A levelében említett Decis rovarölő szer nem fungicid (nem gombaölő szer). Az Amistar ugyan nem csodaszer, de egy tág hatásspektrumú gombabölő szer. Ha bármi gomba károsítja a növényeket, a kórokozó ismeretének függvényében érdemes használni.

A levelek zöldülését segítő anyag valószínű valamilyen komplex műtrágya, alkalmazása különösen intenzíven nevelt növényeknél javasolt, de túladagolása káros lehet.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu