Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Ezüstfenyőm idő előtt hullajtja a tűleveleit...

Dísznövény kategória


Dátum: 2005-10-30 15:39:30
Kérdező: handi
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Egy ezüstfenyőről lenne szó, amelyik nem tudom, miért hullatja idő előtt a leveleit. Semmilyen károsítót nem látok sem a leveleken, sem pedig a törzsön. És semmilyen más elváltozást sem a törzsön, sem a tűleveleken, ami kórokozóra utalna.

A kb. 15-20 m magas fenyő levelei és ágai lentről felfelé (és közben befelé is) haladva megsárgulnak, teljesen elszáradnak és lehullanak. Ha így megy tovább, a fa teljesen elpusztul. Én valamilyen gombára gyanakszom, a termőhelyi környezet nem hiszem, hogy rossz lenne. A talaj szerintem rendben van és nem is árnyékolt, mivel mondom, 15-20 m magas.

Ha tudnának megoldást, akkor írják le kérem, hogy mivel állunk szemben és mit tegyünk ellene. (Ha tényleg gomba, azt is, hogy milyen szert ajánlanak ellene.)
Válasz:
Az ezüstfenyő leveleinek sárgulása és hullása részben természetes folyamat, a fenyőfélék levelei is 2-3 év után lecserélődnek, nem maradnak örök életükben a fán. Ha a sárgulás alulról és az oldalágakon a törzs felől az ágak vége felé halad, ez a növény természetes reakciója az elégtelen víz- és a vele járó tápanyagellátás szűkösségére. A fenyők sekélyen gyökeresednek, ezért érzékenyek a talaj kiszáradására. Ha rendszeresen nem öntözik a fenyőt, a tűlevelek sárgulása és hullása fokozott lehet. Nyári meleg hónapokban a forróság mellett a levegő páratartalmának csökkenése miatt is szenvednek a tűlevelűek, mivel a magyarországi klíma nem kedvező számukra.

Gombabetegségek csak nedves, párás viszonyok között élő fenyőknél szoktak előfordulni.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu