Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Fás bazsarózsám 12 éves, de ez alatt az idő alatt mindössze egy virágot hozott...

Dísznövény kategória


Dátum: 2008-07-06 15:53:05
Kérdező: titi sandor
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Kertemet 12 évvel ezelőtt vettem. Van benne egy fás bazsarózsa, ami több mint 12 éves. De ez alatt az idő alatt mindössze egy virágot hozott. Rózsaszínű, szép nagyot. Minden évben rengeteg bimbót hoz. Az idén ötvenkettőt. A bimbók azonban csak május végéig fejlődnek. Ezt követően élő zöld színük megfakul, majd elfonnyadnak anélkül, hogy kivirágoznának. A bimbók legfeljebb a nagy mogyoró nagyságot érik el.

Az elmúlt 10 évben tanácsok alapján átültettem tűző napos helyről félárnyékba. Permeteztem lombhullás után réztartalmú szerrel, tél végén réz+kén tartalmú szerrel, vegetációs időszakban Topsin Metillel. Eredmény nincs. Mit tehetnék még? A talaj humuszszegény, nagy mésztartalmú, löszvályog, pH=7,5. Mellékelek egy felvételt a bimbómetszetről.
Válasz:
A fás pünkösdi rózsának nem ismert olyan károsítója, ami az Ön által leírtakkal egyező tüneteket előidézi. A fényképen az látszik, hogy a bimbóban elszíneződés alakul ki, megsötétedik, ez okozza a bimbók elhalását. A növényminta megvizsgálása nélkül nem tudom felelősséggel a baj okát meghatározni. Van lehetőség a minta laboratóriumban történő megvizsgálására. Ha igényli, a novenydoktor@fw.hu e-mail címen vegye fel a kapcsolatot a szakértővel.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu