Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Mitől szárad a borókám?

Dísznövény kategória


Dátum: 2012-04-05 10:37:26
Kérdező: Bödecs Zoltán
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Kedves Szakértő!
Van egy szép hamvas fánk. Ha jól tudom, Juniperius, mondjuk azon belül még nem sikerült pontosan beazonosítani. Az a helyzet vele, hogy az ágak belső része barnul, szárad, és a kérge egy helyen furcsán bebarnult, lehámlott.
Kérdésem, hogy valójában melyik fajta juniperius lehet?
Mi lehet a problémája?
Van-e esély a gyógyításra, ha igen, akkor mi az?
Ködzönettel
Bödecs Zoltán
Csatolt képek:
   
Válasz:
Kedves Zoltán!A boróka (Juniperus) levélszáradását okozhatta a tavalyi kevés csapadék is, de biztos hozzájárult a fakéreg károsodása. A kéreg helyén a faszövet szálkásodása engem leginkább macskák körmei által okozott kártételre emlékeztet. Gyakori jelenség, hogy a macska kiválaszt magának egy fatörzsét, és azon, csak azon élesíti körmeit. Ez a tevékenysége ki tudja pusztítani a fát, mivel a megsérül a növénynek azon szövetrésze, amely a talajból felvett vizet és tápanyagot a lombjához szállítja.Borítsa be a sérült fatörzset hullámpapírral vagy pamut anyaggal, rögzítse is, ezzel az oda szokott állat nem tudja használni azt, elszokik arról a helyről. A boróka fát, ha idén is a tavalyihoz hasonló aszályos nyár lesz, hetente egyszer alaposan érdemes lesz megöntözni.Üdvözlettel: Növénydoktor

Wuxal szuper kombinált műtrágyával érdemes lomb trágyázni 2 hetente, kondícióját javítja, de nem biztos, hogy az elhalt ágak regenerálódnak. 2-3 hónapot várjon és figyelje, hogy az elhalt ágakon megjelennek-e a fiatal zöld hajtások. Ha nem, akkor már csak a visszacsonkolás marad.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu