Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Ctenanthe compactstar növényem fonákján fehér élősködőket találtam...

Dísznövény kategória


Dátum: 2009-03-30 00:14:43
Kérdező: Fekete Szilvia
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Ctenanthe compactstar nevezetű növényem fonákján találtam ezeket a "foltokat". Meg tudnátok mondani, mi ez és mit kell vele kezdeni?
Válasz:
A levélen gyapjastetűk láthatók. A növényén elszaporodott gyapjastetvek ellen a következő védekezést javaslom: a növényt egy kiselejtezett fogkefével finoman dörzsölje át mindehol, különös figyelemmel az elágazásokra és apró bemélyedésekre. Erre azért van szükség, hogy a vattaszerű bevonatot az állat testéről elmozdítsa, különben a rovarölő szer nem kerül a puha testére, és nem tudja ölő hatását kifejteni. A növényt a lakásból (szobából) vigye ki, és csak olyan helyen végezze a permetezést, ahol rendszeresen nem tartózkodnak. Bő permetlével kezelje le a növényt, hogy folyjon rajta és minden kis résbe bejusson a szer.

Védekezésre alkalmasak a következő rovarölő szerek: Biola, Vektafid A, Talstar, Decis, Zolone.

A permetezést (előtte a fogkefével végzett elmozgatással) még 3-4 alkalommal, hetes időközönként ismételje meg, különben nem fog végleges sikert elérni, csak ritkítani fogja őket.

Ez a kártevő minden szobai növényt megfertőzhet, érdemes a már beteg növényét a többitől elkülönítenie, és a többi szobai növényét is megvizsgálnia.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu