Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Azt gyanítom, gyökérgubacs-fonálféreg jelent meg a viaszvirágomon. Hogyan lehet kiirtani?

Dísznövény kategória


Dátum: 2006-07-11 08:00:29
Kérdező: Palágyi Zsuzsanna
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Azt gyanítom, hogy gyökérgubacs-fonálféreg jelent meg a viaszvirágomon. Hogyan lehet kiirtani? A továbbiakben hogyan kell ápolnom a növényt?
Válasz:
A gyökérgubacs-fonálféreg kártételét arról lehet felismerni, hogy a gyökereken apró, 1-2 mm-es, gömb alakú daganatok láthatók. Ezekben élnek a fonálférgek. Rejtett életükből adódik, hogy kevés rovarölő szer hatásos ellenük.

Szobanövény esetében csak egy ajánlatom lehet, ez a következő: a növényt vegye ki a cserépből, a talajt finoman rázza le róla, és utána helyezze be a teljes gyökérzetet egy vödörbe, permetezze le áztatásszerűen Actara 25 WG rovarölő szer 0,2%-os oldatával. A teljes levet használja fel, és álljon a lében legalább 30-40 percig. Utána új, friss talajkeverékbe ültesse vissza. Ez a rovarölő szer a gyökéren keresztül is felszívódik, tehát el kell jutnia a gyökereken lévő gubacsokba is. Ha kevés göb van csak a gyökéren, ollóval - még a kezelés előtt - vágja le őket. Beültetés után 1 hét múlva ismételje meg a kezelést, de már csak a talajon keresztül végzett Actarás beöntözéssel. Ez esetben víz helyett a permetlével öntözze be a talaját. A kártevő minden növény gyökerét megfertőzheti, ezért a továbbterjedését előzze meg. A beöntözéshez, az áztatáshoz szobahőmérsékletű vizet használjon, különben a növény a hideg víztől károsodhat. Az Actara szabadforgalmú, tehát bárki által megvásárolható és felhasználható rovarölő szer, de lakószobában alkalmazni tilos.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu