Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Majomfám levéltövén valami fehér, nyúlós nyavalya jelent meg...

Dísznövény kategória


Dátum: 2002-04-16 17:45:30
Kérdező: Dr. Farkas Anikó
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Hosszú évek óta nevelek a lakásomban ún. majomfát. Most a kisebb növényeken megjelent a levéltöveken valami fehér, nyúlós nyavalya, és ettől megpuhulnak a levelek és előbb-utóbb lehullanak. Kérdésem az, hogy mi ez, és hogyan védekezzek ellene?
Válasz:
A majomkenyérfa a meleget, napfényt és szárazságot szereti, ilyen helyen kell tartani. Rendkívül igénytelen növény. Nevelése során egy baja szokott előfordulni: a túlöntözés miatt a gyökerei vagy a gyökérnyaka megpuhul, rohad, és ezután a levelei is lehullanak.

A szártövi részén megfigyelhető nyúlós anyag valamilyen rothadást előidéző kórokozó tömege lehet. Javaslom, hogy ültesse át új talajba. Előtte az átültetésnél a növény gyökereiről rázza le a talajt, majd vágja le a beteg gyökereket róla, és utána a növényt állítsa be Topsin M és Orthocid 0,2%-os oldatába 20-30 percre. A szártövi része az oldat felszíne alá kerüljön az áztatás alatt. Ezt követően ültesse be az új talajba. A növényt legfeljebb hetente öntözze, de ha 20 °C alatti helyen van, akkor még ritkábban.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu