Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Hibiszkusz hajtásvég-száradásával kapcsolatban érdeklődöm...

Dísznövény kategória


Dátum: 2007-03-09 19:59:19
Kérdező: Fejes Anikó
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Hibiszkusszal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Azok, amelyek nyáron dúsan virágoztak, szinte mindegyik megy tönkre. A csúcsától kezdve lefelé valamennyi levél, majd a szára is megfonnyad és ezt követően szárad el. A levelek csak a száradás után hullanak le, a szára pedig megfeketedik. Ha levágom a szárát, szemmel láthatóan nem él. Lehetséges, hogy szellőztetésnél hideg érte.
Azokat, amelyeket én gyökereztettem ősszel, azok most mind virágoznak. Igaz, azokat - mivel még kicsik - nem éri közvetlenül friss levegő.

Némelyiknek már csak a gyökere maradt meg, amit megnéztem, de nincs a gyökérzetén kártevő, szép világos a gyökérzete. 15-18 °C fokon vannak. Hogyan messem meg?
Válasz:
A hibiszkusz hajtásvégi elhalását a hideg okozta. Ez egy meleg- és napfényigényes növény, ha szellőztetésnél rövid időre rázúdul a hideg levegő, leszárítja azt. Addig csípje vissza a hajtásokat, ameddig a hajtáson belül zöld, élő szövetet talál, és a legfelső rügyekből ki fog hajtani, amennyiben a gyökere ép, ahogy írta. Próbálja meg egyenletes hőmérsékletű, világos helyre átköltöztetni, meglátja, hogy magához térnek a növénykék. Ha nem egyedül lakik, a család többi tagjával is beszélje meg a szellőztetés szabályait, nehogy valaki akaratlanul is hasonló helyzetet okozzon.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu