Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Törpe szanzavéra

Dísznövény kategória


Dátum: 2017-01-24 22:30:51
Kérdező: G.Á.
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Törpe szanzavérám tőrothadásnak indult annak ellenére, hogy havonta egyszer öntöztem. Eddig három alsó levelét távolítottam el, a többi levele még jó állapotban van, a tőlevélrózsa nem esett szét. Kivettem a cserepéből, és sajnos ép gyökeret nem találtam, a gyöktörzse pedig szivacsos tapintású. Kérdésem, hogy meg lehet-e menteni egyben a tőlevélrózsát, tud-e valahonnan új gyökereket fejleszteni. Ha nem, a törpe szanzavérát is lehet levéldugványozással szaporítani az alapfajhoz hasonló módon? Ha lehet, milyen közeggel érdemes próbálkozni? (Sarjai nincsenek, ezért a tőosztásos szaporítás nem jöhet szóba.)

Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Csatolt képek:
 
Válasz:
A törpe Sansevieria-t is úgy lehet szaporítani, mint a többi faját: tőosztással, gyökeres sarjakkal és levéldugványokkal. Azt írta, hogy a növény gyökere eltűnt, feltehetőleg elrohadt, ezért csak a levéldugvány készítés marad a növény megmentésére. A levéldugványról történő szaporításnál felhívom figyelmét , hogy színes, tarka levelű növény esetén dugványozásnál a levél eredeti színe és mintázata eltűnik, egyszínű zöld lesz az új növény levele. A gyöktörzs színének és állagának változása kórokozó okozta fertőzést jelez, ilyen esetben a kórokozó az egészségesnek tűnő levélrészben is már jelen van. Ezért csak a levelek felső részéből vett levélszeleteket használja fel szaporításra. Gyökereztetésre a perlitet javaslom, kertészeti üzletekben 2-3 literes zacskókban árusítják. A perlitet csak alulról nedvesítse, felülről nem kell öntözni. A gyökerezéshez egyenletes 20-22 C fokos hőmérsékletet biztosítson a siker érdekében.
A kórokozó hatástalanítására, illetve a növény meggyógyítására a kórokozó pontos ismerete nélkül nem lehet megalapozott javaslatot tenni.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu