Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Szobanövény

Dísznövény kategória


Dátum: 2016-10-20 07:18:41
Kérdező: Kun Tamás
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Kedves dr. Némethy Zsuzsanna!
Nemrégiben egy magasra nőtt, felkopaszodott Dracaena szárát elvágtam, és gyökereztető porba mártva elültettem a levágott részt, némely levelet eltávolítva. Már előtte láthatóak voltak levelein barna sávok amelyek azóta sem múltak el a levágott dugványról. Ennek mi lehet az oka? A egész növény beteg, vagy jönni fognak majd az egészséges levelek is?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Tamás
Csatolt képek:
  
Válasz:
Kedves Kun Tamás!
Ha jól értem, olyan növény csúcsi részét gyökereztette meg és ültette el, aminek voltak barna, elhalt csíkos levelei is. Ezeket az elhalásokat kórokozók idézték elő, a csíkos levelekről a kórokozók ápolás során átkerülnek az ép levelekre, és azokon is hasonló elváltozásokat okoznak, tehát átterjedhet az ép levelekre is. A már elbarnult foltok nem zöldülnek vissza, nem gyógyíthatók meg, kellemetlen látványt nyújtanak a későbbiekben is.
Csak olyan növényt érdemes leszaporítani, amin semmiféle beteg rész, foltos levél, elváltozás nem látható, tehát látszólag egészséges. Az összes olyan levelet vágja le a növényről, amin barnulást, barna foltot lát, csak zöld levelek maradjanak a száron. A növényt permetezze le bármilyen réz tartalmú gombaölő szerrel, a csomagolásán olvasható, ajánlott töménységben. A réz a gombák és baktériumok ellen is hatékony, ilyen típusú elváltozást ezekhez a csoportokhoz tartozó kórokozók is előidézhetnek.
Üdvözlettel: Növénydoktor

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu