Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Dieffenbachia betegsége/tartási hibája

Dísznövény kategória


Dátum: 2016-07-31 16:51:29
Kérdező: G.Á.
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Tisztelt Szakértő!

Dieffenbachiával kapcsolatban szeretném segítségét kérni. Jó állapotban lévő növényemet tavaly szeptember elején ültettem át eggyel nagyobb méretű cserépbe, B típusú virágföldbe, mivel a cserép alján már kezdtek megjelenni a gyökerei. A növény helyén, locsolásán, tápoldatozásán semmit nem változtattam. Az átültetést követő hetekben rohamosan kezdtek sárgulni a levelei (1. kép), egy idő után le is hullottak. Azóta a növény vegetál, időnként hoz új leveleket, de ezzel egy időben egy-egy levele el is sárgul. Az új levelek sokszor lassan bomlanak ki és kicsik maradnak. Az elmúlt 1-2 hétben a növény ismét rosszabb állapotba került (2., 3. kép), több levele barnulni kezdett. Kiszedtem a cserépből, és azt tapasztaltam, hogy nagyon kevés gyökere van korához képest. Feltételezem, hogy a tavalyi átültetés óta állt be a gyökérpusztulás, azt viszont nem tudom eldönteni, ez a rossz kémhatású talajnak, túlöntözésnek avagy túlzott mennyiségű tápsónak köszönhető-e. A levélfoltosodást okozhatja esetleg baktériumos megbetegedés? Hogyan menthetem meg a növényt? A növény egyébként ablak közelében, de nem közvetlenül az ablak előtt van, a legerősebb napsütés idején a redőny majdnem teljesen le van engedve. Kb. hetente egyszer locsolom, ha a föld még nedvesnek tűnik, még néhány napot várok a locsolással. Alkalmanként tápoldatozom.

Válaszát előre is köszönöm szépen!
Csatolt képek:
   
Válasz:
Kedves G.Á!
Ha nem írta volna, akkor is az lett volna az első megállapításom, hogy a virágnak beteges vagy lecsökkent a gyökérzete. Ez állapítható meg az első 2 képből: a növény felkopaszodott, csak a csúcsi részén élnek még zöld színű, tehát élő levelek.
A gyökérvesztés bekövetkezhetett a fertőzött talajból is, de okozhatta az esetleges tömény, ajánlottnál töményebb tápoldatozás, vagy a túlöntözés. A Dieffenbachia B típusú földet kíván, a választása helyes volt, de a képen nagyon tömörödöttnek látom a földjét. Ez a virág kifejezetten laza, vízáteresztő talajt kedveli.
Az utolsó képen a vizenyős levélszél lehet baktériumos betegség tünete. Korábban is előfordult ilyen elváltozás?
Javaslatom a következő: új, B típusú, de laza földbe ültesse át a növényeket, előtte langyos vízben áztassa le a maradék gyökeréről a földet alaposan, a beteg, a rohadt, elhalt gyökér részeket vágja le róla. Átültetés után csak szórt fényre helyezze, 2-3 hétig, a begyökeresedéskor nem szabad, hogy sok fény érje. Új talajnál nem szükséges 2-3 hónapig táp-oldatozni a növényt, utána már jönnek a téli, sötét hónapok, az óvatos tápoldatozást majd február végén kezdje csak meg.
Baktériumos betegség ellen valamennyi réz tartalmú gombaölő szer megfelelő a csomagolásán feltüntetett töménységben, nyirkos körülmények kedveznek a baktériumoknak, fertőzésükhöz és szaporodásukhoz. A növény levelei soha ne legyenek vizesek.
Üdvözlettel: Növénydoktor

Kedves G.Á!
A Dieffenbachia hajtása könnyen meggyökeresedik, szokták is a felnyurgult növényeknél alkalmazni a tovább szaporítását: levágják a csúcsát 5-6 ízközzel, és egyenletes 22-24 fokos hőmérsékletű helyen néhány hét alatt annyi új gyökeret növeszt, hogy talajba ültethető. Ez vízben is megtörténik, de biztosabb a folyamat, ha perlitbe helyezi. Árulnak kertészeti üzletekben perlitet 3-5 literes mennyiségben. A perlittel megtöltött virágcserépbe helyezze be a cserép aljáig a levágott hajtást(szárat), azokat a leveleket szakítsa le róla, melyek a perlitbe érnek.Helyezzen a cserép alá vízfogó tálat, és lassan öntözze be a perlitet. A perlit sok vizet felszív, de a felesleg kifolyik a cserép alá. Ettől kezdve csak a tálkába öntsön vizet, mindig álljon benne víz. A perlit alulról folyamatosan nedvesedik, és a perlit szemcsék közötti levegő biztosítja a gyökeresedést. A növényt nem szabad napra tenni, csak szűrt fényt kaphat. Ilyen módon biztonságos a dugványok gyökereztetése. Ha a jelenlegi cserepet szándékozik használni, előtte feltétlenül áztassa ki Hypós vízben, ami fertőtleníti.
Üdvözlettel: Növénydoktor

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu