Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Leander barnuló levelei

Dísznövény kategória


Dátum: 2016-01-11 19:22:19
Kérdező: Takács Eszter
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Tisztelt Szakértő!
Segítséget szeretnék kérni! Ősszel teleltetőbe vittem /igaz hogy déli fekvésű, de hideg szoba/ kb. 30 cserép leandert. Vagy 1 hónapja vettem észre hogy némelyik cserép leander alsó leveleinek /eleinte csak alsó, de most már felső is/ színe megváltozik, még pedig kívülről haladva. Kértem már segítséget szakembertől, de a válasz rövid volt: víz/föld nedvesség probléma.. Nos, nem az!:(
Csatolok 2 képet, ezen jól látszik mi a problémám. Kérdezném hogy mi ez, mitől lehet ez, mit tegyek vele ha esetleg betegség. Sajnos annyira tönkre mentek, annyira "csúnyák" így a bokrok, hogy vissza kell majd őket vágni. Van amelyik másfél méteres bokor volt.. Egyúttal kérdezni szeretném még, hogy metszést, visszavágást lehet már februárban elvégezni? Szeretném ha az idén még virágozna, ezért gondoltam minél előbb, annál jobb. Ha viszont betegség okozza, akkor nem elég a visszavágás, akkor gyógyítani kell. Annál is inkább, mert ugyanezt a barnulást tapasztalom /kb. 2 hete/ a hibiszkusznál és 1 kávéfánál is.
Válaszát, segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Eszter
Nem tudom hogy a képet sikerül-e felrakni, ezért még pár szót róla. A levelek széle kezd el színeződni, végül pedig bebarnul, és lehullik.
Csatolt képek:
  
Válasz:
Kedves Eszter!

A képek nem megfelelő minőségűek, nem tudtam kinagyítás után a tünetet vizsgálni. Ami látszik, arra élettani hatásra létrejövő száradást, elhalást tudok csak megállapítani.
Ha hideg, de világos szobában vannak, hány fokon tartja és milyen gyakran és mennyi vízzel öntözi a növényeket? A levelek hátoldalán vagy a színén nem láthatók apró 4 pár lábú mozgó rovarok? Képződnek-e a hajtás végén új levelek, azok szép sötét zöldek és egészségesek épek? Szokta-e táp-oldatozni télen?

Üdvözlettel: Növénydoktor

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu