Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Február körül kaktuszainkon fehéres, penészszerű foltok jelentek meg...

Dísznövény kategória


Dátum: 2006-05-17 11:10:59
Kérdező: ispán noémi
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
A fiam nagyon szereti a kaktuszokat. Lakótelepi
lakásunkban kb. 60-70 darabot tartunk. Február körül némelyiken fehéres, penészszerű foltok jelentek meg. Később apró tetűhöz hasonló bogarakat vettünk észre. Hogy lehetne kiirtani őket, mivel kezeljük a kaktuszokat? Próbáltam lemosni vízzel, de nem pusztultak el, viszont a növények kirohadtak.
Válasz:
Kaktuszain gyapjastetű telepeit látják. Ez egy szívó kártevő, nehéz kiirtani, mivel a fehér gyapjas szövedéke alatt él, ami védi, ezért a rovarölő szerek
nehezen jutnak az állathoz. A lakásban az apró lárvák a légáramlással is terjednek, valamint a kézre is tapadnak, nagyon könnyen megfertőződik így valamennyi növény. A kémiai védekezésre, permetezésre az Actara rovarölő szeret javaslom: 0,1 %-os töménységű oldattal, bő permetlével kezeljék le, és a tőhöz is öntözzenek az oldatból a talajba. 8-10 naponta 3-4 alkalommal meg kell ismételni a permetezéseket. A permetezés után ne öntözzék a növényt, nehogy a sok folyadék ártson nekik. A beteg növényeket különítsék el az egészségesektől. A víz nem viszi le, azzal nem érdemes próbálkozni.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu