Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Nolinám törzse nyomásra behorpadt és homokhoz hasonló por hullott ki belőle...

Dísznövény kategória


Dátum: 2002-11-17 23:19:03
Kérdező: simonka
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Kb. 1 éve kaptam egy Nolinát (buzogányfa, elefántlábfa), amely a múlt telet szépen kibírta, de szomorúan látom, hogy valami baja lett.
A levelei kezdenek visszaszáradni, már elég sokat ledobott. Megnyomkodtam a törzsét, mire az behorpadt. Amolyan homok, vagy sóderszerű valami hullott ki a törzséből. Virágföld és tőzeg keverékébe ültettem még amikor megkaptam.
Válasz:
A Nolina - törzsszukkulens növény révén - nagyon bírja, állja a kiszáradást, és a száraz viszonyokat. Az ön növényénak a talaja a megküldött fényképen kifejezetten nedvesnek látszik, és felszínén szürkés penészszerű bevonat is látszik. Ezek arra utalnak, hogy a talajban vagy/ és a növény fás részén valamilyen gomba él, károsít. A növény gondozásánál a fényszegény téli időszakban kevesebb vizet adjon neki, ritkábban és kevesebb vízzel öntözze. A károsodott részt Topsin M 75 gombaölő szerből készítsen 0,1-0,2 %-os permetlevet, ezzel tunkolja, ecsetelje be, és a maradék lével öntözze be a növény talaját víz helyett. Tehát a beteg fás részt és a talajt egy időben kezelje a szerrel, és ismételje meg 2-3 alkalommal.

A Nolina tövi részét ne borítsa vastagon a talaj, mert a nedves föld a gomba szaporodásának kedvező. A kémiai védekezést a növény kifejezetten szárazabban tartása segíti.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu