Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Cordyline növényemben szemmel jól látható mozgékony nem repülő állatkákat láttam

Dísznövény kategória


Dátum: 2002-07-15 23:13:07
Kérdező: Németh Viktória
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Cordyline növényemben kb. egy hónapja szemmel jól látható mozgékony nem repülő állatkákat láttam, nem igazán a leveleken hanem egészen a közepében. A takácsatkára jellemző fehéres szívásnyomok nem láthatók. Croneton granulat-ot szórtam a földjébe. Azt hiszem az állatok eltűntek, de egy pár napja vettem észre a képen látható rozsda színű foltokat és száradnak a levélvégek. Mi okozhatja és mit tehetek érte?
Válasz:
Nem lehet megállapítani az apró állatokról, hogy mik lehettek, mert csak annyit tud róluk, hogy aprók, és nem repülnek. Ha rejtetten, a levelek találkozásában éltek, akkor nem valószínű, hogy a levelek csúcsi részét károsították, az a rész van a legmesszebb az észlelési helyüktől. Az alkalmazott etiofenkarb hatóanyagú Croneton nevű rovarölő szer Magyaországon nem forgalmazott, nem engedélyezett, ezért hatásáról sincs ismeretem.
Ha szívó szájszervű kártevő él a növényén, akkor Actara nevű rovarölő szer permetlevével öntözze be víz helyett 2-3 alkalommal egymás után, valószínű, hogy az ismeretelen rovart megöli.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu