Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Kálám levelein harapásnyomok vannak...

Dísznövény kategória


Dátum: 2003-08-27 15:29:18
Kérdező: Breznyiczki Mihályné
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Az előszobámban tartott kálám levelein kifelyezetten harapásnyomok vannak. Találtam is egy két bogarat, amit nem ismerek és feltehetően ők eszik a növényemet. Sajnos képet nem tudok róla mutatni, de 8 lábú, szürkésfekete, kemény hátú, két csápú bogárról van szó, és ha jól láttam a növény földjéből bújik elő, mert az egyiknek elég földes volt a háta. Nyáron kint tartom a függőfolyosón a növényeimet. Azt vettem észre, hogy a többi növényemet is kezdik megenni. Mit tegyek?
Válasz:
A bogaraknak 3 pár lábuk van, és rágó szájszervük. Kemény kitin páncél borítja testüket. A leírás ahhoz kevés, hogy meg lehessen állapítani, melyik faj élhet a talajban. Valószínű, hogy alkalmilag találtak menedéket a cserép földjében, tehát nem a kála kártevőjéről lehet szó.

Mentesítéshez gyakran elegendő a növény talajának cseréje, és új talajba átültetése. De előtte a virág gyökeréről langyos vízben áztassa le a korábbi földet alaposan. Ez esetben a megbújó bogár vagy annak lárva alakja sem marad a gyökérzeten.
Rovarölő szeres kezeléssel is elérheti a talaj mentesítését, de azok lakásban általában nem alkalmazhatók. Helyezze el a kálát garázsba, vagy a lakás nem használt részébe, és ott kezelje le Actara 25 WG 0,2 %-os oldatával: permetezze le a lombját és öntözze be az oldatával a talaját is víz helyett. A kezelést ismételje meg 1 hét múlva.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu